Chefläkaren om smittofall på sjukhuset: "Provtar alla"

En hjärtsjuk person och en multisjuk ungdom insjuknade i covid-19 när de vårdades på Västerviks sjukhus. Chefläkaren Anna Michaëlsson kan inte kommentera enskilda fall, men förklarar hur personalen jobbar för att minska riskerna.

Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus, berättar att covidläget på sjukhuset just nu är under kontroll, men hon uttalar sig om läget med försiktighet. Än är det inte över.

Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus, berättar att covidläget på sjukhuset just nu är under kontroll, men hon uttalar sig om läget med försiktighet. Än är det inte över.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Västervik2021-01-21 17:00

Hur ser smittoläget ut på sjukhuset just nu?

– Vi har covidpatienter inlagda i dag, men vi har inte en full covidavdelning. Den har åtta platser. Trenden är, men jag vågar inte säga för mycket, att läget just nu är under kontroll. Och kanske är det aningen färre som söker för symtom, säger chefläkare Anna Michaëlsson.

– Vi har också möjlighet att lägga covidpatienter på annan medicinavdelning. Och om du exempelvis har en höftfraktur och covid så vårdas du på ortopedavdelningen. Patienten vårdas där den får bäst vård.

På hur många avdelningar vårdas smittade?

– Covidpatienter ska kunna vårdas på alla avdelningar, men just nu vårdas det endast covidsjuka på covidavdelningen.

Hur ser smittoläget ut bland personalen?

– Under kontroll, men det är klart att det finns smittade. Känslan är att det är aningen färre nu, jämfört med de senaste veckorna.

Hur ofta visar det sig att en patient, som är inlagd av annan anledning, också har covid-19?  

– Majoriteteten som söker vård provtas på akuten om de har symtom. Nu har vi också fått ett snabbtest sedan några veckor tillbaka, vilket gör att vi kan provta alla som läggs in. Men det händer givetvis att en del blir sjuka på sjukhuset, det har hänt förut och kommer att hända igen. Och då är det olyckligt om patienten delar sal med andra. Men samtidigt måste vi ju ta hand om alla som söker vård.

Vi har fått tips om en hjärtsjuk patient som är inlagd. Patienten delade sal och till en annan bädd kom en person från ett särskilt boende. Denna person konstaterades vara smittad av covid-19 efter ett dygn ungefär, och personen förflyttades då. Den hjärtsjuke patienten har nu också konstaterats smittad. Hur tänker du kring smittskyddsfrågan, i ett fall som detta?

– Jag kan inte uttala mig i enskilda fall, men generellt blir man provtagen för covid om man kommer till sjukhuset via akuten. Om symtomen förändras över tid tar vi ett nytt prov och ibland händer det att det andra provet är positivt. Det kan vi aldrig skydda oss mot. Den här typen av situation har vi varit med om flera gånger.

Enligt Anna Michaëlsson är antalet enkelrum begränsat.

– Vi kan inte skicka hem en patient för att vi inte har enkelrum till alla. Alla måste få vård. Sen vidtar vi försiktighetsåtgärder och provtar alla som läggs in. Men insjuknar du när du är inneliggande, så är det svårt att skydda sig. 

Vi har också fått ett tips om en multisjuk ung person som varit inne på sjukhuset och enligt familjens utsago blivit smittad. Har ni något speciellt smittskyddstänk just när det gäller individer med potentiellt dåligt immunförsvar?

– Det beror på vilken typ av nedsatt immunförsvar du har. Har du exempelvis lite vita blodkroppar och genomgår cellgiftsbehandling så brukar vi alltid isolera patienten på eget rum. Det handlar alltid om att göra ett individuellt ställningstagande. Sen är det samhällsspridning, så det är alltid svårt att säga var man blivit smittad och covid-19 har en inkubationstid på 2 till 14 dagar. 

I slutet av november beslutade sjukhusledningen att personalen skulle använda visir eller munskydd i alla situationer. Använder ni munskydd på alla avdelningar?

– Ja, vi använder visir och munskydd hela tiden och överallt. Vi håller också fysisk distans till varandra.

Hur tar ni emot patienter vid hälsokontroller och andra sjukhusbesök?

– All personal använder munskydd och visir. Vi ser till att sköta handhygien och rengöring mellan patienter. Sen är det förstås jätteviktigt att patienterna som kommer inte är infekterade. Ibland är det solklart att smittan har skett på sjukhus men ibland är det inte det. Men medelinsjuknad-dagen är fem dagar.

Finns det en plan på att förändra "skyddsnivån" till att gälla bredare?

– Inte vad jag har hört. 

Är det något annat som du vill lyfta fram?

– Det som är positivt och som är på gång är vaccinationerna, så jag hoppas att alla tar chansen att vaccinera sig. Vaccineringen av personal är igångrullad på särskilda boenden och bland den personal som har mest kontakt med covidpatienter. Sen ska det väl rulla på så att alla i hela samhället vaccineras, men det vill till att alla väljer att vaccinera sig, säger Anna Michaëlsson.

Hon lyfter också vikten av att fortsätta att följa restriktioner.

– Det är viktigt att fortsätta hålla distans och handhygien.

Covid-19 upptäcktes 2019

Covid-19 är ett coronavirus. Det finns sju coronavirus som kan göra människor sjuka. Fyra av dessa är vanliga och orsakar förkylning, medan varianterna SARS- och MERS orsakar betydligt allvarligare luftvägssjukdom. 

I slutet av 2019 upptäcktes ett nytt coronavirus i Kina som kan smitta människor, SARS-CoV-2 eller covid-19.

Inkubationstiden för covid-19 är 2–14 dagar. De flesta insjuknar efter 5 dagar.

Smittsamheten är sannolikt störst vid insjuknandet och första tiden.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!