Chefen: "Förödande om smittan kom in på anstalten"

En intagen på anstalten i Västervik är orolig och upplever brister under pandemin. "Vi tar det här på fullt allvar", säger anstaltschefen Åsa Lindberg.

På anstalten finns plats för 255 intagna, på varje avdelning 10 till 22 interner. På alla avdelningar delar internerna på duschar och toaletter, antalet på varje avdelning varierar.

På anstalten finns plats för 255 intagna, på varje avdelning 10 till 22 interner. På alla avdelningar delar internerna på duschar och toaletter, antalet på varje avdelning varierar.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2020-06-24 17:50

En intagen på Kriminalvårdens anstalt i Västervik känner sig orolig för anstaltens bristande rutiner vad gäller hygien och smittspridning under coronapandemin. Nu har en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kommit in angående detta.

I anmälan skriver anmälaren, som är en anhörig, att det saknas tvål och engångshanddukar, samt tillgång till ytdesinfektion på anstalten. Mellan 10 och 20 intagna delar på en dusch och en toalett, enligt anmälaren, som också skriver att ingen toalettborste fanns på flera dagar.

Enligt uppgifter i IVO-anmälan använder personalen inte visir eller munskydd på avstånd närmare än en meter. Den intagne har påpekat det hela, men upplever att inget görs. 

Anmälaren menar att bristerna skulle kunna åtgärdas om de intagna fick munskydd och visir, kunde hålla god hygien samt om anstalten städades flera gånger om dagen. Anmälaren framhåller också vikten av att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.

Åsa Lindberg, chef för anstalten i Västervik, säger att hon inte kan kommentera den IVO-anmälan som gjorts. Hon berättar att Kriminalvården följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som anpassats till verksamheten.

– Vi tar det här på fullt allvar. Det skulle vara förödande om smittan kom in på en anstalt. Vi är väldigt noga med de rutiner man sätter på nationell nivå, säger hon.

Om någon intagen uppvisar symtom erbjuds personen att flyttas till en särskild avdelning. 

– Skulle vi få ett utbrott så kontaktar vi Region Kalmar som hjälper oss med smittspårning, säger Åsa Lindberg, som sitter i möte med regionen en gång i veckan.

Kriminalvården har också infört besöksförbud och dragit ner på permissioner. De interner som tillhör en riskgrupp har blivit erbjudna att vistas i ett särskilt hus.

– Om en människa befinner sig i riskgrupp, så har vi tydliga rutiner när det gäller visir. Går man närmare än två meter så ska man bära visir, så är det. Det finns det en tydlig rutin för.

Åsa Lindberg beklagar det faktum att internerna inte har egna toaletter. Samtidigt påpekar hon att det finns väldigt tydliga städrutiner för hur man ska göra för att hålla smittan borta.

Vad ska man göra om man är en orolig intern?

– Vi pratar med alla och säger att de inte behöver sitta i matsalen utan kan äta på rummet. Man ger öppenheten för att kunna tänka på alternativ hela tiden, säger Åsa Lindberg.

Karta: Anstalten Västervik Norra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!