Att bli utsatt för mobbning på jobbet kan ha förödande konsekvenser. Enligt en stor europeisk studie var mobbning den största riskfaktorn för kommande sjukskrivning. Man tror även att mer än 100 personer per år i Sverige tar sitt liv på grund av att de blivit trakasserade på sina arbetsplatser.
– Min föreläsning är riktad till cheferna, som tillsammans med politiker, har det yttersta ansvaret. Men också till HR-personal som måste få ett större mantat och möjlighet att jobbar annorlunda, säger Richard Mårtensson.
Det är på olika plan som man bör arbeta för att förhindra mobbningen. Det handlar etik, omtanke, professionalitet och olika förebyggande arbetsmiljöåtgärder.
– Är man ledare och chef måste man tycka om sina medarbetare. Hålla sig till etiska koder, ha en medmänsklig värdegrund och reflektera.
Om någon blir mobbad på jobbet och anmäler det. Hur tycker du att det ska utredas?
– Jag tror på en norsk utredningsmetodik, Faktaundersökelse, som förespråkar att utredningen ska vara transparent, det vill säga att man inte kan vara anonym och det ska tillsättas en utomstående och oberoende person som gör utredningen, säger Richard Mårtensson.
Ett 60-tal personer deltog från näringsliv, flera kommuner och sjukvården. Föreläsningen arrangerades av Västervik Framåt AB inom samarbetet “Västervik hjärta Linköpings universitet”.