Charlotte blir trött av fel mat
Det behövs bara lite extra planering och omtanke för att hon ska må bra.
Charlotte Rosenberg fick diagnosen celiaki för nio år sedan. Men jag lider inte av det, säger hon. Det går nästan alltid att fixa något som jag kan äta. Samuel Rosenberg är fem år. För någon vecka sedan fick han lämna blodprover, eftersom han har ont i magen. Det finns en risk att han också kan ha celiaki. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
Men så tänker hon efter lite.
- Jo, säger hon sen. Jag har lärt mig att det är viktigt att visa omtanke och hänsyn. Det handlar om respekt för andra människor.
Charlotte Rosenberg har celiaki. Det betyder att hon inte tål gluten, och att hon måste undvika att äta det under resten av sitt liv. Det blir ganska mycket att avstå från: allt som innehåller vete, råg, korn och vanliga havregryn. Specialhavregryn kan hon däremot äta, sådana som är framställda i en garanterat glutenfri miljö och alltså inte innehåller några spår av vete eller andra sädesslag.
- Men ibland är jag lite fuskig med havregryn. Jag kan tänka att "ååå en Delicatoboll" ... och om det var länge sedan jag fuskade så går det bra. Men det får inte bli för ofta.
Till vardags är det inget större problem att ha celiaki. Hemma vet man ju vad det är i maten, och det går bra att baka och reda såser med glutenfri mjölmix.
- Men om jag ska gå bort måste jag alltid ringa i förväg och säga "hej, vad tänkte ni ha för mat?" Jag tar ofta med mig egen mat, till exempel pasta och bröd. Det är ju så ingen vill vara till besvär. Och det vore så pinsamt, både för mig och för den som bjuder, om jag inte kan äta det som de har lagat.
Det är här omtanke och hänsyn kommer in i bilden. Genom att komma ihåg och respektera att Charlotte Rosenberg inte kan äta vad som helst, visar man också att man ser och bryr sig om henne.
- Vissa kommer alltid ihåg mig. Dem beundrar jag verkligen! Det känns så omtänksamt, och jag blir så glad. Men jag förstår också dem som inte gör det. Jag vet ju att de inte menar något illa.
Det är nio år sedan Charlotte Rosenberg fick sin diagnos. Då var hon 21 år, gick på folkhögskola i Eskilstuna och hade haft magproblem sedan femtonårsåldern. Hon hade behandlats mot magkatarr och ätit Losec, eftersom blodprover inte visade några antikroppar mot gluten.
- "Stressmage", sade doktorn, berättar hon.
Men hon blev inte bättre, snarare tvärtom. Nytt blodprov togs. Den gången hittade man lite, lite. Egentligen var det under gränsvärdet, men hon fick ändå göra en gastroskopi. Då visade det sig att det är celiaki hon har.
- Jag blev inte precis förvånad, säger hon. Jag visste vad det handlade om, för min pappa hade fått samma diagnos något år tidigare, och en av mina kusiner har också celiaki.
Celiaki kan vara ärftligt. Charlotte Rosenbergs son Samuel är fem år och fick lämna blodprov för någon vecka sedan.
- Han säger att han har lite ont i magen, säger Charlotte Rosenberg. Små barn kan ju få ont i magen av en massa anledningar, men nu tycker jag att det har pågått under en längre tid. Vi får se vad proverna visar. De blir klara om en vecka ungefär.
Att anpassa sig till att Samuel också skulle ha celiaki behöver inte vara några större problem, tycker hon.
- Nej, jag vet ju precis hur man gör. Det är snarare så att det skulle förenkla.
Om Charlotte Rosenberg får i sig gluten nu blir hon trött och orkeslös i någon dag.
- Det känns som jag kan lägga mig ner var som helst och bara sova, förklarar hon. Och om jag måste gå i trappor är det som att ha tegelstenar i skorna. Men det är lite klurigt, för reaktionen kan komma upp till ett dygn efteråt, och då är det inte alltid så lätt att komma ihåg precis vad man har ätit.
Det behövs inga stora mängder för att Charlotte Rosenberg ska reagera. Det kan också vara något som hon har ätit lite grann av under en lång tid, säger hon, och berättar om en flaska soja som hon hade använt i matlagningen tills hon plötsligt upptäckte att just den sorten innehåller vetemjöl. Och förstod varför hon kände sig så trött.
- Soja använder man ju inte så mycket av, men det räckte för att jag skulle reagera.
Tyvärr är glutenfria produkter ganska dyra, men man kan få bidrag för merkostnader av landstinget. Här i Kalmar län fungerar det så att man får ett årsbelopp och kan handla maten i vanliga livsmedelsaffärer.
- När jag bodde i Eskilstuna fick jag gå till apoteket och hämta ut, säger Charlotte Rosenberg. Men det var inte lika bra. Det är bättre med mataffärerna, för då måste ju de hålla sig med glutenfria produkter, och då kan vem som helst köpa dem. Och dessutom var Apoteket inte så pigga på att ta in bullar, kakor och kex. Jag som älskar sånt!
Bullar och kakor är ett sorgligt kapitel för Charlotte Rosenberg, det förstår jag.
- Å, vet du, jag kan drömma att jag äter saker, säger hon. Jag vill äta kexchoklad och Ballerinakex och pizza!
Ibland lindar hon in det lite och drar med sambon på bio i Norrköping. I Norrköping finns det nämligen inte bara bio, utan även en pizzeria som gör glutenfri pizza. Hon tipsar om fler smultronställen:
- Korvmojen i hamnen i Valdemarsvik har glutenfritt korvbröd, Calle P på Storgatan i Västervik gör glutenfria semlor och på Corner och McDonald¿s finns det glutenfria hamburgare.
Ja, det går nästan alltid att fixa. Med planering och omtanke når man långt.
- Inga ledsna bilder, säger hon till fotografen och hytter lite med pekfingret. Jag vill inte vara något offer!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!