Charlotte bestämde sig tidigt för att bli veterinär
När Charlotte Silverlås bestämde sig för att bli veterinär tänkte hon jobba med små söta djur på ett djursjukhus. Men att vara veterinär är inte alltid så gulligt. I dag arbetar Charlotte Silverlås som forskare. Hennes jobb är att leta efter små, små parasiter - i kobajs.
Charlotte Silverlås är veterinär. Hon jobbar både i ladugårdar och i laboratorium. Foto: Björn Ullhagen
Foto:
- Jag var en riktig hästtjej, och dessutom har vi alltid haft katter och kaniner hemma. Jag har alltid gillat djur, säger hon.
I dag är hon legitimerad veterinär. Att man är legitimerad betyder att man tagit examen efter den fem och ett halvt år långa veterinärutbildningen och fått en veterinärlegitimation.
Men veterinärer jobbar inte bara med katter och andra små djur.
- Veterinäryrket är väldigt brett. Alla veterinärer jobbar inte ens nära djur varje dag. En del sitter på ett kontor, andra jobbar i laboratorium med olika prover eller undersöker döda djur, berättar Charlotte Silverlås.
Själv jobbar hon både i laboratorium och ute bland kossor i ladugårdar. Charlotte forskar nämligen just nu. Hon undersöker en liten parasit som gör att kalvar får diarré. Riktigt små kalvar som är yngre än en månad gamla kan ibland få något som kallas kalvdiarré. Oftast blir de inte så väldigt sjuka, men om de har en annan sjukdom samtidigt kan de bli sjukare. De kan till och med dö.
Parasiten som gör att kalvarna får diarré brukar också finnas i friska kors magar.
Parasiten är så liten att man inte kan se den om man inte har mikroskop.
Eftersom alla inte blir sjuka försöker Charlotte ta reda på hur vanlig parasiten är. Därför åker hon runt i Sverige och tar prover på kobajs.
- Om man sticker in ett finger i kalvens rumpa brukar det ge en reflex som gör att de börjar bajsa, berättar Charlotte.
Det låter ganska äckligt, men Charlotte är van. På tre dagar kan hon ta hela 125 bajsprover!
För att inte Charlotte eller någon annan ska bli smittad är Charlotte noga med att ha handskar på händerna och andra skyddskläder på sig när hon är i ladugården. Den lilla parasiten kan nämligen göra människor sjuka också.
- Det är inte så vanligt i Sverige, men utomlands kan man få något som kallas turistdiarré av den här parasiten. Man får väldigt ont i magen och diarré i upp till två veckor, berättar Charlotte.
Hon känner sig inte rädd för att bli smittad själv, men hon är väldigt noga med att hålla sig ren ändå.
- Det skulle inte vara roligt att ta med smittan hem till familjen, eller till någon annan.
Arbetet innebär också att Charlotte måste resa mycket. Hon ska ju ta prover på kor i hela landet. Att ofta bo på hotell är inte så kul, tycker hon.
- Oftast försöker jag bo hos någon vän, om jag känner någon i närheten av den plats jag jobbar på. Det är roligare att ha någon att umgås med på kvällarna.
Charlottes eget favoritdjur är iller. Hon har haft flera illrar själv, och tycker att de är roliga och personliga husdjur.
- Men kor är väldigt personliga också. Jag gillar att de är lugna och sävliga. Och så ser de så kloka ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!