En som varit med sedan dess Àr Lotta Poulios som numera arbetar i det som kallas för butiken. HÀr packar hon matvaror som ska ut till sjukhusets olika avdelningar.
Marie Lindqvist och Karin Ekström har varit med nÀstan lika lÀnge.
â Det har varit en bra arbetsplats med fin kamratskap, tycker de.
â Det Ă€r vĂ€l dĂ€rför vi blivit kvar sĂ„ lĂ€nge, sĂ€ger Marie Lindqvist.
Det kÀnns lite konstigt sÄ hÀr de allra sista dagarna innan köket ska stÀngas, tycker Helena Johansson, Louise Lindström, Lotta Poulios och Marie Lindqvist. De har slagit sig ner pÄ var sin stol i en korridor och pustar ut en stund efter morgonpasset (dÄ sjukhuslunchen tillagats).
Alla ska de vidare till andra kök i kommunen nÀr den sista portionen har tillagats i Gertrudsvik.
Allt eftersom kommunens kostorganisation har förÀndrats har man blivit fÀrre i de stora kökslokalerna.
Lotta Poulios berÀttar att hon först tÀckte upp i det gamla köket nÀr de anstÀllda skulle flytta över till det nya moderna köket pÄ Gertrudsvik för 40 Är sedan.
â De skulle lĂ€ra sig ett nytt effektivare arbetssĂ€tt med produktionsband och andra moderniteter, förklarar hon.
Marie Lindqvist och Lotta Poulios uppskattar att man har varit 80-100 anstÀllda hÀr som mest, vilket kan jÀmföras med dagens 15-20 personer.
Direktiven om hur maten ska levereras har skiftat genom Ären. I perioder har den levererats portionsfÀrdig pÄ brickor i varma kantiner för att dÀrefter levereras i kalla.
Utvecklingen har gÄtt frÄn tillagningskök med produktion nÀra de som ska Àta till mottagningskök dit maten levererats fÀrdig frÄn centralköket. Och nu gÄr man alltsÄ tillbaka till tillagningskök pÄ förskolor, skolor och i Àldreomsorgen nÀra brukarna.
â Och det Ă€r nog bra med mindre tillagningskök nĂ€rmare dem som ska Ă€ta, menar Marie Lindqvist.
Centralköket har drivits i landstingets regi men togs över av kommunen 2006.
I det stora köket har man sedan dess lagat mat bĂ„de till sjukhuset (landstinget), Ă€ldreomsorgen i centralorten VĂ€stervik â och i perioder Ă€ven till Sjöstadens friskola och fĂ€ngelset.
Numera, sedan i maj i Är, tillagas maten till Àldreomsorgen i centrala VÀstervik pÄ centralköket NÀtet, vilket innebÀr att man frÄn centralköket Gertrudsvik bara levererat till sjukhuset under sommaren.
PÄ frÄgan om vilka effektiviseringsÄtgÀrder som haft störst betydelse för dem sjÀlva i arbetet enas Karin Ekström, Marie Lindqvist och Lotta Poulios om att det mÄste ha varit nÀr man fick automatiska omrörare till grytorna och moderna diskmaskiner.