Centerkvinnorna vill ha milmärkt mat

För tredje gången ger centerkvinnorna ut en kokbok. Med Mat för dagen vill de sätta fokus på närproducerad mat som åkt så få mil som möjligt.
- Vi vill inte ha åksjuk mat, säger Ingegerd Petersson, projektledare för boken.

Mat för dagen. Centerkvinnornas kokbok slår ett slag för närproducerad mat med tydlig märkning av kvalitet, innehåll och ursprung, men även milmärkning. Foto: Anders Steiner

Mat för dagen. Centerkvinnornas kokbok slår ett slag för närproducerad mat med tydlig märkning av kvalitet, innehåll och ursprung, men även milmärkning. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-08-25 00:25
I går presenterade centerkvinnorna kokboken Mat för dagen. Vid varje recept står priserna utsatta. Tanken är att maten ska vara näringsrik, närproducerad och svensk, men samtidigt inte kosta för mycket.

Centerkvinnorna vill att det ska finnas tydlig innehållsförteckning, bra kvalitets- och ursprungsmärkning och milmärkning för alla produkter i butikerna. Milen ska visa hur långt varorna har åkt och det ska inte bara gälla köttråvaror, utan även bröd och andra färskvaror.
- Det handlar om att göra folk medvetna om konsumentmakten, om att välja och välja bort. Att en del svenskproducerad mat är dyr beror på att vi ställer höga krav i Sverige, säger Ingegerd Petersson, från Kalmar, riksdagskandidat för centerpartiet.

Hon har jobbat med boken hela våren och sammanställt recepten.
Centerkvinnorna vill dessutom rikta blicken mot kommunernas och landstingens upphandling.
- Vi tycker att kött som köps in till kommun och landsting ska vara producerat så att det uppfyller samma krav som i Sverige vad gäller djurhållning och arbetsförhållanden, säger Ingegerd Petersson.
Om man väljer utländskt producerad mat på grund av ett lägre pris föreslår centerkvinnorna i stället att privatkonsumenter ska köpa kött färre gånger eller göra större satser och frysa in för att få ner kostnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om