Caroline saknar inte julskinkan

Efter 14-15 år som vegetarian tycker inte Caroline Westling att det känns konstigt att inte äta kött på julen. Den vegetariska maten har blivit en naturlig del av livet.

Caroline Westling. FOTO ANDERS LILJEGREN

Caroline Westling. FOTO ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-12-20 00:25
- Jag såg hur de bar ett lamm genom ett slakthus och då bestämde jag mig för att det var onödigt att äta kött, säger hon.
Caroline Westling tycker det är viktigt att man lyssnar på vad kroppen vill och för hennes del kändes det bra att sluta äta kött.
- I vissa perioder känner man kanske att man måste äta kött och då får man väl göra det.
Den första tiden som vegetarian tyckte hon var den svåraste.
- Då blev det att man bara tog bort köttet och kanske åt bara sås, potatis och ärtor och det är ju inte så bra, säger hon
- Det gör man ofta för att man inte vet att man kan göra så mycket mer.

Men den första julen var inte helt lätt för Caroline.
- Jag tycker egentligen om kött, och jag minns att jag satt med en macka med julskinka och senap framför mig och tänkte "ska jag, eller ska jag inte". Men jag åt den inte.
Nu tycker hon det finns så mycket annat gott på julbordet att hon inte behöver sakna julskinkan.
- Det har hänt mycket de senaste åren. Det har blivit mer uppmärksammat och det kommer hela tiden nya recept. Jag kan faktiskt tipsa om att det finns en bok om vegetarisk julmat skriven av Lena Brorsson Alminger.
Däremot tycker hon att det är svårt att gå på restaurang och äta julbord.
- Det är ju mest kött som serveras då. Jag tycker det vore roligt om det fanns ett helt vegetariskt julbord på en restaurang. De skulle kunna ha vegetariskt julbord bara för en dag.

Favoriter på Carolines julbord är grönsaker, särskilt de färska. Men något hon gärna vill tipsa om är syrade grönsaker.
- Allt fler barn blir allergiska och forskare har kommit fram till att en orsak kan vara att de har för lite mjölksyrebakterier i tarmfloran, säger hon.
Syran hjälper till att bevara maten och ger sedan tarmen ett extra tillskott av bakterierna. Ett exempel på syrade grönsaker är surkål.
- Mjölksyran gör det lättare för kroppen att smälta maten och näringsämnen bevaras bättre, säger Caroline.
- Det är förstås för sent att göra det till jul nu, men det finns att köpa på burk i butiken.
Syrade grönsaker
(det här är ett recept på surkål, men andra grönsaker går också bra att syra till exempel morötter eller paprika)
1 kilo vitkål
½ tsk enbär
½ tsk kummin
1 äpple
1 msk salt
Strimla vitkålen och riv äpplet. Banka vitkålen med knytnäven i en bunke. Då tränger vätska ut som mjölksyrebakterierna behöver. Blanda i enbär, kummin och salt. Fyll en burk till ungefär fyra femtedelar. Sätt på locket.
Låt burken stå mörkt i rumstemperatur (20-22°) i två-tre dagar. Sedan lite kallare (c:a 15°) i 14 dagar. Därefter ska burken stå i kylen i tre-fyra veckor. Då mognar kålen och smakämnena utvecklas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om