Carleb fick jobb i Linköping
För Carleb Ingabo blev projektet Vägen framåt en nystart och en väg ut i arbetslivet. Men trots de fördjupade språkkunskaperna har han ännu inte lyckats hitta ett jobb i Västervik. I stället veckopendlar han till Linköping där han fått jobb på en restaurang.
Carleb kom till Sverige och Västervik i oktober 2003, kort innan hans dotter skulle födas. Han och hans sambo hade träffats i Carlebs hemland Kenya där de båda jobbade som turistguider.
- Att vi skulle få barn var en bidragande orsak till att vi bestämde oss för att flytta till Sverige. Dessutom bor min sambos föräldrar här, berättar Carleb.
Att komma in i det svenska samhället och lära sig språket är inte lätt, men Carleb kämpade på. Han läste flera kurser i svenska på Komvux och gjorde under ett halvår praktik på ett hotell i Oskarshamn där han kom i kontakt med många svenskar och utvecklade språket ännu mer. Någon fortsatt anställning kunde han dock inte få efter praktikens slut. Själv tror han att det beror på att hans svenska inte var tillräckligt god.
Carleb lyckades ändå hitta andra ströjobb, bland annat som tidningsbud. Men när arbetsförmedlingen presenterade ESF-projektet Vägen framåt för honom, blev han nyfiken och hakade på det.
Projektet tog slut i somras och sedan oktober har Kalle jobbat på en restaurang i Linköping. Det är en provanställning på sex månader men Carleb har goda förhoppningar om att få fortsätta jobba där.
- Chefen har sagt att han ska försöka fixa något åt mig eftersom han är nöjd med mig, säger Carleb.
På restaurangen jobbar han mest med enklare arbetsuppgifter som att diska och städa toaletterna. Det är kanske inte drömtillvaron, men Carleb tycker ändå att det känns okej så länge.
- Jag tror att det blir svårt för mig att jobba inom mitt yrke här i Sverige och vill jag jobba så kan jag nog inte välja. Jag får ta de jobb som dyker upp.
Att pendla till Linköping är inget problem, tycker han, utan snarare en nödvändighet om han vill ha fler jobb att välja på i framtiden.
- I Västervik är det svårare, det finns mycket färre möjligheter, säger han.
Huruvida det är just projektet Vägen framåt eller Carlebs egen drivkraft som har lett honom till en anställning, har han svårt att uttala sig om.
- Men det var ett bra projekt, tycker jag.
Fördelarna enligt Carleb var att språkundervisningen inte bestod enbart av traditionell grammatik- och skrivundervisning utan att deltagarna också fick lära sig en del fackuttryck för olika branscher. De fick också undervisning i en del av den svenska företagskulturen, bland annat hur man beter sig på en anställningsintervju och om vikten av att komma i tid till jobbet, något som i vissa av deltagarnas länder inte är lika viktigt som i Sverige.
Vad som händer i framtiden vet han inte, men han har nästan helt lagt ner förhoppningarna om att hitta jobb inom den bransch han är utbildad i, turismbranschen.
- Jag skulle gärna jobba i hotellreception men jag tror aldrig att jag kommer att bli tillräckligt bra på svenska. Man måste tala och skriva perfekt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!