Cancerpatientens kritik mot sjukhuset

Cancerpatient besviken över bemötandet på Onkologiska behandlingsenheten vid Västerviks sjukhus. Basenhetschefen beklagar upplevelsen och berättar att det är mycket svårt att rekrytera onkologer för att få den kontinuitet som eftersträvas.

Kritik. Onkologiska behandlingsenheten vid Västerviks sjukhus kritiseras av besviken patient.

Kritik. Onkologiska behandlingsenheten vid Västerviks sjukhus kritiseras av besviken patient.

Foto: Kristina Westring

Västervik2017-03-01 16:30

– Sedan jag opererades för cancer har jag blivit behandlad av flera olika läkare. Några bra och andra sämre, säger en patient, som vill vara anonym, till VT.

Patienten har under flera år fått behandling på Onkologiska behandlingsenheten vid Västerviks sjukhus. Vid ett tillfälle var bemötandet så undermåligt att patienten gjorde en anmälan till patientnämnden.

– Det var en väldigt nonchalant läkare som inte tog sig tid att förklara mitt hälsotillstånd ordentligt. Anmälan togs på allvar och jag fick åka till Kalmar istället. Men det var slitsamt. Efter en tid kom en ny läkare till Västervik som var mycket duktig och omtyckt av både patienter och personal, men som inte stannade.

Cancern gav inte med sig och i höstas var det återigen dags för nya vårdinsatser.

– Då var det en ny läkare. Efter behandlingen blev jag väldigt svag och mitt tillstånd förvärrades. Efter jul fick jag träffa ännu en ny läkare. För en vecka sedan när jag var tvungen att tömma ena lungan på vätska träffar jag den tredje. Det är helt enkelt ingen kontinuitet. Till råga på allt hade jag svårt att förstå läkaren. Hon bröt kraftigt och använde latinska termer. Jag avbröt flera gånger och förklarade att jag inte förstod.

Läkaren fortsatte dock att informera med obegriplig terminologi. Det gjorde patienten upprörd, ledsen och irriterad.

Magnus Lagerlund, basenhetschef för Onkologiska kliniken och strålningsfysik Kalmar, beklagar att patienten har behövt möta så många olika läkare.

– Vår målsättning är att patienterna ska känna sig trygga och väl omhändertagna. Men det är väldigt svårt att rekrytera läkare, säger han.

Sedan våren 2014 har Onkologiska kliniken förgäves letat efter en läkare som kan ha sin placering i Västervik. Ända fram till hösten 2016 har Västervik bemannats med hyrläkare.

– I början av hösten fick vi möjlighet att temporärt bemanna med en av våra egna läkare från Kalmar. Från årsskiftet är vi sju stycken som varvar. Det tycker vi är en bättre lösning än hyrläkare. Men ändå inte vad vi vill. Vi vill ha en enda läkare på plats i Västervik.

Magnus Lagerlund säger vidare att han är tacksam över de läkare med hög kompetens som flyttar till Sverige från övriga Europa.

– Utan dem skulle vi inte klara oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!