"Så här får det inte gå till – ren könsdiskriminering tycker vi", skriver Rolf Rosander, avgående ordförande i PCF Tjust i brevet till DO.
Kritiken gäller primärt de senaste två åren. Förra året sökte man 55 000 kronor men fick 12 000 kronor. I år verkar summan bli 20 000 kronor, och föreningen förstår inte varför.
– Vi har hållit på ungefär ett år med skrivelser till regionen, men inte fått något bra svar, säger Rosander.
Pengen är viktig, eftersom den sökta summan utgör ungefär en tredjedel av föreningens intäkter. De ska gå till att exempelvis ordna möten i Västervik och närliggande kommuner. Öppna möten där man bjuder in sakkunniga, nu närmast kommer en urolog från Västerviks sjukhus att gästa ett möte i Frödinge.
Tillsammans med föreningen i Kalmar har PCF Tjust drygt 400 medlemmar. Enligt Rolf Rosander är det fler än Bröstcancerföreningarna i länet, och han menar att de dessutom är mer aktiva.
Trots det ska de, enligt Rolf, ha fått 65 000 i bidrag förra året, och troligen även i år.
Camilla Håkansson, basenhetschef på regionens avdelning för projektstöd, bekräftar att regionen hanterat föreningen annorlunda sedan förra året. Bidragsfördelningen har flyttats till hennes avdelning, och man har då bestämt sig för att följa riktlinjerna hårdare.
– Regelverket har funnits hela tiden, men tidigare har de gjort avsteg, säger hon.
Knäckfrågan är att föreningen måste vara länsövergripande. I det här fallet söker de två prostatacancerföreningarna genom en gemensam paraplyorganisation, men eftersom pengarna direkt fördelas vidare till Västervik respektive Kalmar räknas de som lokalföreningar.
Och lokalföreningar kan inte få bidrag. Inte ens om de verkar över 2–3 kommuner.
För att åter få ett bidrag i nivå med tidigare summor, råder Camilla Håkansson Rolf och hans kollegor att samla sina kostnader och sin verksamhet i den gemensamma organisationen.
– Det kan tyckas formellt, ja, men vi har skattepengar att fördela. Det ska vara tydligt och transparent hur man fördelar stöd.
– Vi kommer sätta oss ner med dom och reda ut det här. Vi har svarat skriftligt men vi ser att vi inte når varandra med kommunikationen. Jag ska ta kontakt med dom och boka in ett möte, säger Camilla Håkansson.