Campingägaren: "Det ser inte så ljust ut just nu"

Sommaren ser oviss ut för Långsjöns stugor & camping, strax utanför Ankarsrum. Den är en av flera campingar som har en majoritet utländska gäster.

Karin Galli på Långsjöns stugor & camping hoppas att det vänder snart, med både pandemin och bokningsläget.

Karin Galli på Långsjöns stugor & camping hoppas att det vänder snart, med både pandemin och bokningsläget.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2021-04-29 12:04

Egentligen är det inget som ligger för Karin Galli, att se allvarsam ut. Hon skrattar ofta och försöker vara optimist. Hon säger att hon inte tycker att gästerna ska behöva se en kvinna som går runt med neddragna mungipor, när de är där på semester.

Men det är givetvis tufft och nu väntar ytterligare en underlig sommar, präglad av coronapandemin. Det är osäkert hur allt kommer att bli för Långsjöns camping & stugor, som hon driver tillsammans med sin make Roger.

De har åtta stugor för uthyrning samt 42 platser med el och några utan. En vanlig sommar, utan corona, ligger andelen utländska gäster på 60–70 procent. Många av dem är från Tyskland, men också från exempelvis Schweiz och Österrike.

Långsjön, som ligger strategiskt mellan Västervik och Vimmerby, tappade en del gäster förra året som en direkt följd av att Astrid Lindgrens värld i Vimmerby tvingades hålla stängt. I år ser den stora besöksanläggningen ut att få öppna, men med färre gäster än vanligt, något som i sin tur påverkar även makarna Gallis camping.

Förra året var det flera campingar som fick ett ökat antal svenska gäster, när de utländska uteblev, men enligt Karin Galli var det mest vid kusten som det blev så. Campingarna i inlandet hade det kämpigare.

Nu handlar det om att hitta lösningar som gör att verksamheten överlever. Karin Galli är övertygad om att de kommer att finnas kvar även nästa år, men hon räknar med att de får jobba hårt för att klara det.

– Man slipper personalkostnader, men man måste kanske arbeta sju dagar i sträck, säger hon.

Satsningar får skjutas på framtiden under rådande omständigheter.

– Man får göra sitt bästa. Det kommer ju gäster, men det blir inte som ett vanligt år. Planera kan man inte, och inte anställa personal. Det ser inte så ljust ut just nu.

Hennes stora förhoppning är att det ska komma i gång och verkligen lossna i juni någon gång.

undefined
Stefan Saal driver Blankaholms naturcamping.

Blankaholms naturcamping har också en hög andel utländska gäster, 75 procent. Även här är det många tyskar. Stefan Saal, som driver campingen, säger att folk väntar in i det sista med att boka.

– Det är väldigt ovisst. Vi tar det som det kommer.

Han tror inte att det fyller på med svenska gäster, så att det kompenserar för tappet av de utländska. Prognosen är en beläggning på 60–70 procent, som i fjol.

– Vi kommer att ha gott om tid för våra gäster, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!