I förra veckan berättade VT om kritik från länsstyrelsen i Östergötland till Västerviks kommun om bristande redovisning av EU-projekt. Bristerna har lett till förlängd handläggningstid och väntan på pengarna. Förklaringen till bristerna är den omfattande byråkratin.
Västerviks kommun driver tre EU-projekt, om båtbottentvätt, musselodling i Gamlebyviken och klätterprojektet Granit. I brevet från länsstyrelsen skriver man att Västervik generellt har stora brister i sin redovisning.
– Västervik sticker inte ut i det här sammanhanget. Det här är ett problem för projektägare i hela landet. Kraven är så högt ställda, säger Lotti Jilsmo.
Förstår inte handläggaren att man använder färg till att måla med? Det undrar Jim Wasmuth, projektledare för Västerviks kommuns EU-projekt Granit, som fått kritik av länsstyrelsen.
– Jag har skickat in projektbeskrivning, budget, projektplan och lägesrapporter. Det borde väl räckt till som förklaring till våra inköp, säger Jim Wasmuth. När jag fick frågorna från länsstyrelsen tänkte jag att de kan inte ha läst vår lägesrapport där jag beskriver allt vi gör. Annars skulle de förstått vad vi använder inköpen till.
Ett konkret exempel är inköpet som gäller målarfärg och roller. Ett annat inköp gäller plywoodskivor. Till dessa vill länsstyrelsen ha en förklaring hur de använts, vilket Jim Wasmuth menar är självklart när man läser projektrapporten.
– Det står ju där att vi varit på vildmarksmässa och där har vi byggt upp vår egen klättervägg och målat den. Ska man verkligen behöva precisera hur man använt målarfärg? Jag anser att det borde räcka med lägesrapporten.
Projektet Granit har fått 1,7 miljoner kronor under tre år, varav hälften kommer från EU. Syftet med projektet är att göra Västerviks kommun känt som klätterområde.