Några av våra läsare höjde säkert på ögonbrynen i förra veckan. Då sade kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) att en södra infart kan ligga närmare i tiden än vad många tror. Redan nu i vår kan kommunen, Trafikverket och regionen komma att sluta en trepartsuppgörelse, och en byggstart skulle kunna vara möjlig redan innan 2030.
Vad är det som kommunen diskuterar med regionen och Trafikverket?
– Vi har ju själva gjort en förstudie och tagit fram en korridor för en tänkt väg. Då handlar diskussionen dels om trafikplatsen vid E22. Det handlar om så mycket trafik att den måste nästan vara planskild.
En annan fråga är en busshållplats längs med E22. Den ska svara mot regionens krav på hållplatser för expressbussar, med bland annat pendlarparkering. Hittills har det talats om busshållplatsen i Jenny som en lämplig hållplats för snabbussar, med en södra infart skulle en hållplats för snabbussar istället kunna placeras ute vid E22.
Hjalmarsson säger att regionledningen varit viktiga för att trepartssamtalen kommit igång.
– Vi hade inte haft de här positiva samtalen mellan tre parter om inte regionledningen hade varit intresserade av att hitta en lösning.
För region Kalmar är en södra infart intressant ur två aspekter: Dels för kollektivtrafiken, dels skulle den kunna korta ner restiderna in till Västerviks sjukhus om man kommer söderifrån.
En fråga är obesvarad än så länge. Hur mycket kommer en södra infart att kosta? Och är någon mer än Västerviks kommun beredd att skjuta till pengar?
Än finns det inga svar på de frågorna.
– Det fanns kostnadsberäkningar framme 2014, 2015. Då pratade man om i storleksordningen 300 miljoner kronor. Jag ska inte gissa, men sedan dess har det blivit dyrare att bygga, säger Hjalmarsson.
Av och till har södra infarten varit en omstridd fråga i Västerviks kommunpolitik. Finns det ett politiskt stöd?
– Jag känner att vi har de större partierna med oss, säger Harald Hjalmarsson (M).
Det bekräftas av Marcus Fridlund i Socialdemokraterna.
– Vi har drivit frågan om en södra infart under många år. Vi, precis som majoriteten, hade vi i vårt budgetförslag ambitionen att komma framåt i frågan.
När vi frågar honom om hur man ställer sig till den ekonomiska belastning som infarten skulle kunna bli för kommunen så menar han att först behövs fakta.
– Vi har inte fått någon summa på bordet. Det är dumt att spekulera i om man ska göra det eller inte när vi inte vet kostnaden.
Han lägger till att infarten inte bara berör Västervik och kommunen.
– När vi träffar regionen så tar de upp infarten som en fråga för regional utveckling i norra Kalmar län, säger Fridlund, och nämner att en södra infart till Västervik är något som nämns i Vimmerbys översiktsplan.
Det tredje största partiet i Västervik, Sverigedemokraterna, är mer kluvet:
– Vi har inte diskuterat färdigt inom partiet, säger Dan Larsen (SD).
Å ena sidan säger han att han ser att en ny infart skulle vara positiv för näringslivet, å andra sidan frågar han sig vad kommunen klarar av att bära ekonomiskt.
– Vi vill se vad en uppgörelse mellan Västervik, regionen och trafikverket kommer att innehålla. Västerviks kommun kan inte kasta ut flera hundra miljoner kronor på projektet. Det utrymmet finns inte.