Byggspurt på flera skolor

På måndag börjar skolan. Ombyggnader pågår fortfarande.

Västervik2003-08-14 06:00
Snart är det dags att packa skolväskan igen. På måndag morgon kommer skolorna att öppna portarna och nya och gamla elever kommer att inta sina platser i bänkarna.
Det kan bli lite struligt i början av terminen eftersom elektrikerstrejken på försommaren har försenat sommarens ombyggnader något.
På gymnasiet flyttas biblioteket till kafeterian och skåpshallen, medan kafeterian flyttas till den bortre ljusgården. Skåpen flyttas provisoriskt upp en trappa. Inga lärosalar är dock omfattade av ombyggnaden och därför kommer undervisningen att flyta på.
På Norra högstadiet är det värre. Där har ombyggnader pågått sedan juni förra året, slutbesiktning blir det 25-26 augusti. Rektor Billy Palmquist säger att både elever och lärare har varit fantastiska under året som gått.
- Eleverna har inte klagat någonting fastän de har fått cykla och fara.
Förut har Norra högstadiets elever haft lektioner bland annat på gymnasiet, men de lokalerna har de inte längre tillgång till. Nu saknas tolv klassrum.
- Vi får ju kämpa med att hitta lokaler de här 14 dagarna. Bland annat blir det i Navigationsskolan och så får vi trycka ihop oss och ha lektioner i grupprum och korridorshalvor. Så får vi göra utflykter som vi hade tänkt göra någon annan gång.
Musikundervisningen blir också drabbad av ombyggnaden eftersom musiksalarna, liksom hemkunskapssalarna kommer att användas till annan undervisning.
Istället för vanlig musikundervisning kommer eleverna att få delta i andra kulturaktiviteter.
- Nu blir det ju lite provisoriska lösningar, men alla kommer att börja skolan i ett klassrum, säger Rolf Johansson, byggnadsingenjör på barn- och utbildningskontoret.
På lärarfronten ser allt bra ut     alla utlysta lärartjänster är nu besatta. Det gäller även dem ute på landsbygden dit det kan vara svårare att få personal eftersom det kan bli långa pendlingsavstånd.
- På högstadiet behöver vi fortfarande behöriga lärare på en del skolor. Det är i språk som vi inte har fullt behöriga lärare, säger Monica Westerberg, personalsekreterare på barn- och utbildningskontoret.

Hon har inte hört något klagomål på undervisningen av de icke behöriga lärarna, men säger att i arbetslagen för de behöriga lärarna ta större ansvar, åtminstone i början.
- Vi vill ju ha utbildade lärare. Vi annonserar ut varje år     så de sitter ju lite löst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om