Byggsatser kan förändra gatorna: Flyttbara gröna ytor

Hur kan man åstadkomma mer hälsosamma, levande och hållbara gator i städernas centrum? Hur skulle till exempel Storgatan i Västervik kunna utvecklas och se ut utifrån det perspektivet?

Street moves. Byggsatsen kan omvandla parkeringsplatser till mötesplatser. Bilden är från Hälsingegatan i Stockholm som var först ut att testa byggsatsen.

Street moves. Byggsatsen kan omvandla parkeringsplatser till mötesplatser. Bilden är från Hälsingegatan i Stockholm som var först ut att testa byggsatsen.

Foto: Elsa Soläng/Lundberg Design

Västervik2021-02-01 18:30

Just vad gäller Storgatan finns ännu inget konkret förslag. Men det här är en central fråga inom ramen för projektet Street moves som drivs av ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design, och Vinnova i samarbete med flera andra aktörer.

– Målet är att genom en forsknings- och designprocess just demonstrera hur man kan förändra gatubilden i städer över hela Sverige, berättar projektledaren Daniel Byström, som har rötterna i Västerviks kommun.

Uppdraget är att jobba utåtriktat. Att se över vad gatorna används till och ta fram förslag på vad man kan tillföra dem för att göra dem mer hälsosamma, hållbara och livfulla, förklarar han.

Med på tåget är Stockholms stad, Göteborg, Helsingborg – och småstaden Västervik. 

Daniel poängterar att mycket har förändrats i gatubilden de senaste 3-4 åren. Elsparkcykeln har sett dagens ljus och man levererar varor på ett delvis nytt sätt.  Han tar "instabox" som exempel.

– Många av våra gator byggdes ju för länge sedan då bilen var i fokus. Men är det verkligen rimligt att bilismen fortfarande står i centrum?

Frågan är retorisk. Han fortsätter:

– Man missade att ta med sociala kontaktytor, gröna ytor, publika utrymmen och plats för kultur i gaturummet, sådant som vi i dag vet att människor mår bra av och efterfrågar.

Under hösten 2020 var arbetet med Street moves synligt på några olika platser i Stockholm och inom kort presenteras det även i Helsingborg.

– Med hjälp av interaktiva byggsatser förändrar vi hur gatorna används. Genom byggsatserna, som regel skapade i trä, kan kommuner eller invånare snabbt skapa plats för lek, utegym, odling, sociala knutpunkter eller annat som ger gatan liv, säger Daniel Byström.

Ännu finns Västervik bara med "på pappret". Men Daniel hoppas att en bra dialog, mellan invånarna och kommunen, kan komma igång om hur man kan utveckla gatumiljöerna även här.

– Projektet har blivit väldigt lyckat. Vinnova (Verket för innovationssystem) har som ambition att satsa vidare, genom att sprida konceptet till fler kommuner och vidareutveckla fler innovativa lösningar och funktioner för gatumiljöer på olika platser runtom i landet. 

Hur skulle gatubilden i Västervik kunna förändras med utgångspunkt i det här konceptet?

– Här har jag inget konkret förslag. Det viktiga är att få igång en dialog mellan medborgarna och kommunen.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!