Bygger ut till 650 mjölkkor mitt i värsta prissvackan

Om ett par år kommer Magnus Svensson, Hyllela att ha 650 mjölkkor i sin besättning.

Magnus Svensson, på Hyllela gård, satsar på mjölkproduktion.

Magnus Svensson, på Hyllela gård, satsar på mjölkproduktion.

Foto: Hans Brandin

Västervik2009-03-12 00:06
Tillståndet är klart och en byggnad med kokomfort håller på att växa upp. Satsningen kommer mitt i en rejäl svacka på mjölkpriset, men mjölkproduktion är med nödvändighet långsiktig.- Det visar sig senare om det var en bra investering, säger Magnus Svensson. Jag är mitt uppe i bygget just nu men sedan får jag sätta mig ner och se om det blir något öre över per kilo så att det lönar sig. Tyvärr är jag övertygad om att på kort sikt kommer mjölkpriset att sjunka ytterligare.- Sverige har ett av Europas lägsta mjölkpris. Att det varit så få och så svaga reaktioner är förvånande. Det är dyrare att driva mjölkproduktion i Sverige än i de flesta andra EU-länder och här dröjer det alltid lång tid när priset förändras i positiv riktning. - Jag tänker på senaste högkonjunkturen då mjölkpriset rusade i höjden. Alla förstod att det inte skulle hålla men det dröjde alldeles för länge innan vi svenska producenter fick ta del av kakan. I Tyskland hann de samla i ladorna så att de stod bättre rustade när bubblan sprack. De var minst ett halvår före oss med höjningarna. Sänkningarna dröjer däremot aldrig för länge...Magnus Svenssons filosofi är att mjölkproduktion i Europa i grund och botten är ganska lika. Därför sneglar han åt de som är mest framgångsrika när han tar råd.- I flera år har jag haft danska rådgivare och de hämtar mycket inspiration från Tyskland. Sverige är inte nummer ett när det gäller mjölkproduktion så jag försöker få tips av de som lyckas riktigt bra. Idag finns 450 mjölkkor på Hyllela. En ny byggnad som byggs parallellt med den gamla mönstergårdens huvudbyggnad ska se till att det finns plats för ytterligare 200 mjölkkor. Besättningen är en blandning av svarta och röda och numera även ett stänk av jersey. Utökningen kommer att ske helt och hållet med egen rekrytering. Ökningstakten blir cirka 100 per år. Totalt kommer det att finnas 1 200 nötkreatur på gården med all rekrytering.Nya stallet kommer att ha djupströbädd med torv.- Det är dyrt men det har många fördelar. Torv suger upp mycket bättre än halm och det har dessutom ett så lågt ph-värde att fluglarver inte överlever. Det ger hälsosammare miljö, mindre sjukvård och i slutändan plus i ekonomin hoppas jag. Det är ett stall med kokomfort där en avdelning viks åt sinkor, kor som ska kalva och kor som just har kalvat samt sjuka kor. Alla kor mjölkas i en karusell och alla kor mjölkas tre gånger per dygn. Det innebär att gården är bemannad cirka 20 timmar per dygn och personalen passerar den nya, öppna byggnaden och därmed får korna där tillsyn så gott som dygnet runt. Sammanlagt kommer investeringen att sluta på tre miljoner. Idag har Hyllela sju i personalen förutom Magnus Svensson. Tanken är att när hela utbyggnaden är klar så ska personalen minskas med en person.
Stora mjölkgårdar
Hyllela gård, Odensviholm och Ogestad är kommunens tre största mjölkproducenter. De hävdar sig också nationellt och tillhör alla tre de 15 gård i Sverige som levererar mest mjölk. Källa: Svensk Mjölk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!