Byggde bo åt fiskgjusar – snart är ungarna flyttfärdiga

Fiskgjusarna har det tufft i norra Tjust, eftersom de måste konkurrera med havsörnar om mat och utrymme. Så när ett oväder tog ett bo där det bott fiskgjusar i åtminstone 30 år bestämde sig några engagerade från Tjust fågelklubb att ge en hjälpande hand.

Larsgunnar Nilsson från Tjust fågelklubb såg tillsammans med klubbkamraterna Kent Gullquist, Olle Svernell och Christer Olsson till att det blev ett nytt bo till fiskgjusarna när det gamla blåst sönder.

Larsgunnar Nilsson från Tjust fågelklubb såg tillsammans med klubbkamraterna Kent Gullquist, Olle Svernell och Christer Olsson till att det blev ett nytt bo till fiskgjusarna när det gamla blåst sönder.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2023-07-29 12:00

– Vi gav oss ut och jag satt i boet i tre timmar, medan de andra hissade upp sakerna till mig, berättar Larsgunnar Nilsson.

Först byggde de en plattform i trä, sen en krans i granris, som de på marken hade tillverkat medan Larsgunnar arbetade med plattformen. Och så fyllde de på med grenar från det gamla boet.

– Sen var det bara att bege sig därifrån och hoppas på det bästa.

I april dök först en fiskgjuse upp och någon vecka senare fick den sällskap att ytterligare en.

– Jag var ute och kollade och då såg jag att det var parning på gång, säger Larsgunnar.

Och mycket riktigt, senare sågs honan ruva, och i slutet av juni kunde Largunnar, tillsammans med fågelklubbskollegan Kent Gullquist åka ut och ringmärka två fiskgjuseungar.

– Vi har haft koll på dem, sett hur de har växt och hur de har suttit och flygtränat. Nu är de snart redo att klara sig själva.

Mamman tycks redan ha gett sig av, mot västafrika, där de övervintrar och snart kommer pappan att följa efter, berättar Larsgunnar, för att lämna ungarna att hitta sin egen väg ner till Afrika.

Fiskgjusen är Sveriges tredje största rovfågel, efter kungsörn och havsörn. Den är inte rödlistad, men har det, precis som många andra fåglar tufft. Att de har det svårt i Tjust beror, enligt Larsgunnar, till stor del på att det finns så mycket havsörn här.

– De ger sig på fiskgjusarna när de har fiskat, så de släpper fisken och sen snor de den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!