– Jag tänkte bygga ett staket i ett hörn på min tomt. Vem ska jag fråga om lov?
– Ett staket kräver i regel inte bygglov. Men ett plank gör det. Så det beror på...
– Hur högt är det? Är det i en korsning?
Konversationen utspelar sig på Bryggaren, där Markus Högäng och Viktor Källgren från miljö- och byggnadskontoret är på plats för att svara på frågor från allmänheten. Den som slagit sig ner vid deras bord för att fråga om sitt framtida staketbygge är Mårten Öhrling.
Orsaken till att Markus och Viktor förlagt sin arbetsplats på Bryggaren är att de idag är en del av festivalen Bark, som är en lokal satsning på arkitektur, kultur och konst. Viktor Källgren, som är bygglovsarkitekt, tror det är ett bra sätt att göra förvaltningen ännu mer tillgänglig och synlig.
– Både kultur, arkitektur och natur är sådant som berör vårt arbete. Vi på miljö- och byggnadskontoret ska jobba för allmänheten, och jag tror många kan ha en upplevelse av att myndigheter är ganska distanserade, med snäva telefontider.
Men vad är det folk undrar egentligen? Vi bad Viktor Källgren att sammanställa ett antal vanliga frågor, och besvara dem. Här är fem av dem:
Vad är skillnaden på en friggebod och ett Attefallshus? Är inte det samma sak?
– Nej. En friggebod kräver inget bygglov och ingen bygglovsanmälan, om man uppfyller vissa förutsättningar. På Boverkets hemsida står vad som gäller. För Attefallshus som är upp till 30 kvadratmeter måste man göra en bygganmälan, men det krävs inget bygglov. Även där finns speciella kriterier att uppfylla.
Måste man ha bygglov för att måla om sitt hus, eller sätta in nya fönster?
– Det beror på var man är och vad man ska göra. Det kan finnas med i detaljplanen att det krävs bygglov. I ett 1700-talshus kan det till exempel vara svårt att sätta in pvc-fönster utan att ansöka om bygglov, till exempel. Grundregeln är att det krävs bygglov om åtgärden påverkar byggnadens eller områdets karaktär och om det yttre utseendet påverkas avsevärt. Det bästa är att ringa oss och fråga.
Vad händer om man målat om huset i en ny färg om man inte kollat om det är okej först?
– Man kan råka ut för en tillsyn, och få en byggsanktionsavgift om miljö- och byggnadsnämnden bedömer att man borde ha sökt bygglov. Det kan också bli så att man behöver göra en rättelse, och återställa huset. Vi rekommenderar för den egna trygghetens skull att man ringer eller mejlar och kollar med oss först.
Jag har köpt en tomt. Hur högt får jag bygga, och var får jag bygga?
– I stan finns ofta en detaljplan som reglerar vad man får göra och inte på en viss tomt, och detaljplanerna kan man se på samhällsbyggnadsenhetens hemsida. Där finns också information om de detaljplaner kommunen arbetar med. Annars går det att ansöka om förhandsbesked för att pröva lämpligheten på platsen. Vi uppskattar att man tar kontakt med oss i ett tidigt skede, det är bra att ta reda på förutsättningarna för de tankar och idéer man har. Det kan spara hjärta, tid och pengar.
Hur vet jag vilka handlingar jag ska skicka in när jag ansöker om något?
– Vi kan skicka ut informationsmaterial, men det finns också guider på vår hemsida med tydliga bilder. Vi har även några filmer. Nuförtiden försöker vi vägleda folk till att skicka sina ansökningar digitalt, men det går fortfarande att göra det analogt.