Bygg inte på ängen

Länsstyrelsen ger Västerviks kommun en rejäl knäpp på näsan för detaljplanen med 170 nya villor vid Gertrudsvik. De tycker inte att ängen nedanför Texasgatan bör bebyggas och inte heller området närmast kyrkogården.
De säger också att kommunen är både otydlig och ofullständig i sin information.

Måste aktas. Av 170 villatomter som kommunen planerar för vid Gertrudsvik i Västervik vill länsstyrelsen att de sex tomter närmast den gamla begravningsplatsen tas  bort ur planen och att ängen nedanför Texasgatan sparas som grönområde. Foto: Matilda Ahl

Måste aktas. Av 170 villatomter som kommunen planerar för vid Gertrudsvik i Västervik vill länsstyrelsen att de sex tomter närmast den gamla begravningsplatsen tas bort ur planen och att ängen nedanför Texasgatan sparas som grönområde. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2007-04-28 00:25
"Eftersom exploateringen är så pass hög anser länsstyrelsen att området sydost om begravningsplatsen bör sparas och läggas in som natur i planen". Så skriver länsstyrelsen i sitt yttrande över kommunens exploateringsplaner för Gertrudsvik i Västervik.
I sitt yttrande understryker de också att kyrkogården måste avstyckas och därefter överlåtas till Västerviks församling. De menar att den har ett mycket högt kulturhistoriskt värde och är den enda av sitt slag i länet. För att minimera risken för att dolda gravar grävs upp vill de att de sex villatomter närmast kyrkogården tas bort ur planen och ersätts med grönområde. En undersökning utförd av Kalmar läns museum visar att det finns 400 gravar på kyrkogården plus ytterligare 75 utanför där det i dag växer skog.

Länsstyrelsen pekar också ut flera fel och brister i den miljökonsekvensbeskrivning som kommunen upprättat för området. De menar att den är knapphändigt skriven och ofullständig vad det gäller det obligatoriska innehållet, vilket leder till att den blir missvisande. De uppmärksammar också kommunen på att en behovsbedömning för planen saknas och att det i handlingarna som länsstyrelsen fått för samrådsyttrande, inte tydligt går att avgöra om kommunen tycker att planen kan genomföras utan att miljön påverkas eller inte.

Flera formuleringar i de texter kommunen upprättat ifrågasätts av länsstyrelsen, bland annat "planförslaget tar inget fritids- eller rekreationsområde i anspråk". För detta påstående saknas underlag.
Hur stads- och landskapsbilden kommer att påverkas av exploateringen har inte länsstyrelsens tjänstemän kunnat ta ställning till, eftersom illustrationer och bilder saknas i handlingarna.

För att upphäva strandskyddet på området, för att bland annat möjliggöra anläggandet av en strandpromenad, kräver länsstyrelsen att kommunen presenterar särskilda skäl och att inte växt och djurliv skadas. De 200 planerade båtplatserna räcker inte som kompensation för att säkra allmänhetens tillgång till vattnet.
För de delar som ska bli kvartersmark tycker de dock att det är okej att upphäva strandskyddet och de anser även att det är positivt att ett krav på marklov för att fälla större träd införts i planen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om