Butikskedjor satsar på återvinning

Flera av Västerviks klädesbutiker satsar på återvinning. Kundernas använda kläder går till välgörenhet eller omvandlas till andra material.

Butik. Maria Hedberg, butikschef på Gina Tricot, tycker att klädeskedjorna ska satsa mer på återvinning.

Butik. Maria Hedberg, butikschef på Gina Tricot, tycker att klädeskedjorna ska satsa mer på återvinning.

Foto: Matilda Hjelm

Västervik2016-08-28 08:15

Varje år köper en genomsnitt svensk 13 kilo textilier, av dem åker åtta kilo i soporna. Klädindustrin påverkar miljön. Bomull står för 40 procent av textilindustrins behov av fiber. Men bara för ett kilo av varan, krävs det upp till 29 000 liter vatten. Dessutom blir det stora utsläpp av bekämpningsmedel och konstgödsel. Sin produktions miljöpåverkan vill flera klädeskedjor nu ändra på.

För en vecka sedan marknadsförde Lindex att de har börjat ta emot begagnade textiler i alla sina svenska butiker, det genom ett samarbete med Myrorna.

– Vårt långsiktiga mål är att sluta materialkretsloppet och att kunna återvinna fibrer i vår egen produktion för att på så sätt minska vårt behov av ny råvara, säger Sara Winroth, hållbarhetschef på Lindex.

Skickas vidare

I ett och ett halvt år har även Gina Tricot i Västervik samlat in kläder.

– Det var högt tryck i början. Vi hade till exempel en jeanssatsning där vi gjorde nya byxor av gamla. Men nu känns det som att många har glömt bort att vi tar emot begagnade kläder, säger Maria Hedberg, butikschef på Gina Tricot i Västervik.

Varje vecka går hon igenom de insamlade kläderna och skickar dem sedan vidare till välgörenhets organisationen Human Bridge.

– Det finns väldigt få platser där människor kan lämna in kläder. Därför är det smidigt om de kan lämna in dem på flera butiker. Många lämnar in till Busfrö, men vi tar även in kläder som kanske inte är brukbara.

Kan bli i

soleringsmaterial

Även på Kappahl i Västervik finns det en insamlingslåda för begagnade textiler. Kedjan har samlat in kläder i två år. Men Hennes & Mauritz var först i världen med insamlingsstarten bland klädeskedjor. Sedan tre år tillbaka har butikskedjan samlat in allt från kläder som kan användas igen till udda strumpor. Det genom ett samarbete med det schweiziska företaget I: Collect. Alla de olika affärerna sorterar de inlämnade kläderna. Och antingen säljs de vidare till second hand-butiker eller återvinns till exempelvis isoleringsmaterial eller som textilfiber.

Maria Hedberg, på Gina Tricot, tycker att det är viktigt att klädeskedjor tar sitt ansvar för en hållbar framtid.

– Eftersom vi pushar våra kunder att köpa nya kläder, måste vi även ta ansvar för de kläder som slängs, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om