Butikschefen Martin kraschade – vägen tillbaka gick via musiken

En dag orkade han inte längre, alla krafter tog slut. Nu berättar Västervikssonen Martin Lönegren om resan tillbaka och om hans färska adhd-diagnos, som blev en ögonöppnare.

Martin Lönegren ser sig som en ganska melankolisk person som kan bli väldigt rörd av musik och gråter inte sällan till musikaliska upplevelser.

Martin Lönegren ser sig som en ganska melankolisk person som kan bli väldigt rörd av musik och gråter inte sällan till musikaliska upplevelser.

Foto: Privat

Västervik2024-12-01 03:00

Martin Lönegren är uppväxt i Västervik men numera bosatt i Göteborg där livet präglas av musik. Känslorna för Västervik är varma, men det är i Göteborg han känner att får rum för sina planer. Han möter en ständig ström av nya ansikten – något han uppskattar i sin nuvarande fas i livet. 

Martin fick sin adhd-diagnos så sent som förra vintern, vilket inte kom som en överraskning. Diagnosen har gett honom en förståelse för hans inneboende impulsivitet, rastlöshet och svårigheten att fokusera på uppgifter han inte finner direkt intressanta. 

– Jag kan få ett superstarkt intresse för något nytt, som att starta en podcast. Jag köper utrustning och kontaktar till och med gäster. Men efter några veckor tappar jag intresset och går vidare, berättar han.

undefined
Under fem år gav Martin all sin energi år kroppsbyggande men slutade när han såg hur många som använde sig av anabola steorider. Istället hoppade han på en intensiv chefskarriär.

Som barn och tonåring upplevde Martin ofta att han levde i sin egen värld. Han hade några få nära vänner men tyckte at det var svårt att känna gemenskap med andra jämnåriga och han kände sig aldrig riktigt som en del av ett kompisgäng.

År 2013 fastnade Martin för "bodybuilding" och fram till 2018 dedikerade han mycket tid åt det. 

Han försökte på alla sätt och vis optimera sin kost, träning, sömn och vardag efter kroppsbyggningen.  Att han sedan valde att sluta berodde på insikten att han aldrig skulle vinna några tävlingar om han inte började ta anabola steroider.

– Det var jag inte villig att göra. Det var väl först under min sista tävlingssäsong jag insåg att i stort sett alla jag tävlade mot tog det, så jag tävlade inte på samma villkor som dem. Då beslutade jag mig för att upphöra med tävlandet istället. 

Träningen är fortfarande en viktig del i hans liv, men främst för den mentala hälsan och för att få utlopp för all hans energi. 

undefined
Under fem år gav Martin all sin energi åt kroppsbyggande men slutade när han såg hur många som använde sig av anabola steorider. Istället hoppade han på en intensiv chefskarriär.

Diagnosen har format hans karriärval och väg genom livet. Efter en kandidatexamen i hälsopedagogik från Högskolan i Halmstad arbetade han som butikschef på en Hemmakväll-butik i, bland annat Västervik. 

Han förklarar att det egentligen var chefskarriären som ersatte tomrummet efter bodybuildingen men efter att han startat fler butiker i landet blev det för mycket och han blev utbränd. 

– Jag gasade bara på utan att inse att jag behövde pausa. Jag ville vara den perfekta chefen, tillgänglig för alla och mån om att de skulle trivas, men det tog på krafterna, säger Martin.

En morgon när han vaknade kändes det som om han gått “flera matcher mot en MMA-fighter". Han orkade knappt plocka upp ett papper från golvet, berättar han och insikten om att han behövde söka hjälp blev tydlig.

Musiken, som alltid funnits i bakgrunden, blev den vägledning han behövde för att hitta tillbaka till sig själv. 

– I administrativa arbeten kunde jag bli paralyserad av allt som behövde göras. Det var som ett "stök" i huvudet och vissa dagar fick jag inte mycket gjort men sedan jag tog upp musiken i juni förra året har jag skrivit 30 kompletta låtar och gjort över 70 gig, säger han.

Sedan dess har han släppt några singlar och en EP och arbetar nu mot sitt debutalbum som kommer ut i maj. Han beskriver sin stil som "Americana", och uppträder ofta ensam med gitarren som singer-songwriter. I somras var han förband åt Eric Gadd. 

undefined
Martin Lönegren gör ingenting halvhjärtat - från bodybuilding till en karriär som butikschef har han idag landat i musiken och skrivit 30 låtar på ett år.

Adhd-diagnosen har inte bara inneburit utmaningar, den har också gett honom värdefulla verktyg. Hans impulsivitet och förmåga att tänka utanför boxen har varit en stor tillgång i musikskapandet. Han kan snabbt hitta låtidéer och arbeta fokuserat.

För att hantera vardagen använder han bland annat digitala listor och kalendrar och han skriver upp saker så fort han kommer på dem, det hjälper honom att få ordning.

På senare tid har han även börjat med adhd-medicin, vilket gett honom en ny balans i vardagen. Han beskriver att den ger honom ett bättre driv, men på ett mer kontrollerat sätt. Han kan fokusera och har energi hela dagen.

undefined
I somras var Martin förband åt Eric Gadd på Kalmar Stadsfest och under förra året hade han inte mindre än 70 spelningar runt om i landet.

När det kommer till relationer har diagnosen spelat en viss roll. 

– Jag har alltid haft svårt för att vara i långvariga relationer. Efter ett tag har jag blivit rädd för att bli sårad och undvikit att öppna mig.

Sedan två och ett halvt år tillbaka är han dock i en stabil relation med en partner som han beskriver som förstående och strukturerad, något som har hjälpt honom att hitta balans.

Ett område där Martin gjort stora förändringar är kring alkohol. Han har valt att dricka minimalt, med insikten att alkohol ofta förvärrar adhd-symtomen. 

– Jag pratar hål i huvudet på folk och tappar den sociala kontrollen. Jag gillar mig själv bättre som nykter.

När han tänker på vad han önskar att fler förstod om adhd, nämner han att diagnosen ofta förenklas och används lättvindigt. 

– På sociala medier är det vanligt att se inlägg som beskriver adhd som en lista över allmänna beteenden, som att man blir trött ibland.

För andra vuxna som misstänker att de har adhd har Martin ett råd: att noggrant granska sin livssituation och försöka förstå vad som påverkar ens mående. 

– Det kan vara lätt att tänka att alla ens problem beror på en eventuell adhd, men det kan finnas andra faktorer som spelar in. Om man kommer fram till att man ändå vill göra en utredning, kan diagnosen bli en hjälp att förstå sig själv bättre, säger han. 

Martin finner också lugn i att vistas i naturen. För honom handlar återhämtning också om stunder då han spontant spelar musik – utan mål eller press. Det är i dessa stunder han känner sig som mest närvarande, och det är de ögonblick som påminner honom om varför han valt musiken. 

undefined
Martin Lönegren fotad i Västervik 2023. Karriären inom Hemmakvälls började här, men så småningom fick han driva både Västerviksbutiken och en butik i Norrköping samtidigt, varpå han blev chef för en helt ny butik i Kungälv utanför Göteborg.
Personligt

Martin Lönegren, 32 år. 

Kommer från: Västervik

Gör: Musiker.

Intressen: Film, musik och friluftsliv.

Familj: Mamma, pappa, två systrar och flickvän.

Bor: I Göteborg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!