Butiker har coronaskydden kvar – det nya normala?

Under pandemin och restriktionernas tidevarv fanns bland annat avståndsmarkörer, plexiglasskydd och handsprit i butikerna. Fortfarande har flera butiker delar av skydden mot smitta kvar. Och det kanske vi ska vänja oss vid?

Handspriten finns kvar på många ställen. Det tycker smittskyddsläkaren är en bra idé.

Handspriten finns kvar på många ställen. Det tycker smittskyddsläkaren är en bra idé.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2022-12-12 06:00

En rundvandring i flera butiker i centrum avslöjar att de allra flesta tagit bort avståndsmarkörerna på golvet, det finns inga sådana nationella restriktioner kvar. Däremot hittar vi flera butiker där både plexiglasskydden och handspriten fortfarande används.

Systembolaget är en av dessa. 

Här har man centralt bestämt att plexiglasskivan får vara kvar, i alla fall till årsskiftet. Hur det blir därefter är ännu inte bestämt. Det berättar Charlotte Holm, som är butikschef i Västervik.

– Markeringarna har vi plockat bort men det andra har vi behållit. Plexiglasskyddet är självklart bra för oss, det kan hjälpa till att skydda personalen mot olika smittor, inte bara corona, säger hon.

Om det hjälpt till att hålla personalen friskare är svårt att veta, berättar hon vidare.

På Kronans Apotek har man också tagit bort de generella avståndsmarkeringarna, även om den vid receptutlämningen finns kvar. Skydd och handsprit har man kvar.

Terese Valfridsson är butikschef och säger att de olika butikerna själva får bestämma vilka skydd som ska vara kvar.

– Och vi har valt att ha kvar det. Vi märker att fler och fler kommer in sjuka i butiken, man bryr sig inte så mycket om man skulle ha hosta, och då är det ett bra skydd. Det vi får höra är att det är tråkigt med plexiglasskyddet för dem som hör dåligt.

– Det är också många som inte håller avstånd längre, det har återgått till det som var innan pandemin, berättar Anna Svensson som också jobbar i butiken.

Hon säger också att hon inte varit så mycket sjuk, sedan skydden kom på plats.

Louise Holmer Fasting arbetar på Så in i norden på Storgatan. De har aldrig använt sig av plexiskydd, men däremot handsprit och avståndsmarkeringar.

– Vi har heller inte samma tryck som exempelvis Systembolaget har. Det är aldrig trängsel i butikerna men jag försöker hålla avstånd. Butiken bygger mycket på personlig service, en känsla som nog skulle hämmas av plexiglas mellan mig och kunden, säger hon.

På Trippolo på Bredgatan arbetar Johan Ternefors. I butiken finns skivan kvar, likaså handsprit.

– Jag talar för mig själv nu, inte för företaget, men jag tycker att det är bra. Handspriten använder jag mycket själv, vi handlar mycket med begagnade varor. Skivan blir ett extra skydd för oss.

Arsène Nzobandora är ställföreträdande smittskyddsläkare i regionen. Han säger att plexiskydd och handsprit på offentliga platser inte är en dum idé, även om det inte finns restriktioner som rekommenderar det.

– Det kan bli det nya normala, tänker jag. Egentligen är det ju bra, både arbetsmiljömässigt för personalen och för att förhindra smitta av olika sjukdomar i samhället. Just nu finns många virus i omlopp men det kan ju handla om andra smittsamma sjukdomar också, en vanlig förkylning tillexempel.

Han säger att arbetsgivarna kan tjäna på det, genom att personalen inte behöver sjukskriva sig lika ofta, förhoppningsvis.

– Du kan ju tänka dig hur många interaktioner som en person som sitter i kassan i en stor butik har varje dag. Så jag tycker att det är jättebra att det finns kvar, och att man väljer att använda det. Det är ju en fråga om att skydda andra också, mot smitta.

Är den har nivån av skydd här för att stanna, tror du?

– Det vet jag inte men alla hygienrutiner som gör att färre blir sjuka är bra, tycker jag.

Restriktioner

Från och med den 1 april 2022 klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt Folkhälsomyndigheten. 

För vuxna som inte har vaccinerat sig mot covid-19 är rekommendationen att undvika trängsel och folksamlingar inomhus. Däremot finns inte längre några generella allmänna rekommendationer om avstånd eller antal besökare i olika verksamheter.

Olika verksamhetsansvariga kan trots att detta ha kvar markeringar och skydd om de vill.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!