Butiken tar steget ut ur kedjan – blir sin egen

Jaktbutiken på Gertrudsviksområdet lämnar kedjan Jaktia och blir Jakt- och fiskebutiken igen. Ett skäl är en blivande framtidssatsning.

Jonas Hellström, och kompisen Tom Josefsson, hade ett intresse för jakt och fisk i botten när de startade butiken. Sedan dess har verksamheten vuxit stadigt.

Jonas Hellström, och kompisen Tom Josefsson, hade ett intresse för jakt och fisk i botten när de startade butiken. Sedan dess har verksamheten vuxit stadigt.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2024-09-13 11:00

I nio år har Jaktiaskylten suttit över butiken på Gertrudsviksområdet. Formellt lämnar Västerviksbutiken kedjan vid årsskiftet, men redan nu har man profilerat om till Jakt- och fiskebutiken.

Enligt delägaren Jonas Hellström är det en större frihet som hägrar.

– En kedja är väldigt nationellt inriktad i sin marknadsföring. Vi vill jobba mer lokalt.

En annan orsak är att butiken i Västervik har en bredare inriktning än den typiska Jaktiabutiken. Utöver jakt satsar man i Västervik hårt på outdoor och fiske. 

Ett tredje skäl är att man vill satsa hårdare på näthandel. Under hösten jobbar man successivt med att lägga in butikens runt 12 000 varor i en webbshop. Ett tidsödande arbete. Redan i dag är näthandeln igång i mindre skala, med ungefär halva sortimentet. Vid årsskiftet hoppas Jonas att man ska vara igång i full sving.

Jakt och fiskebutiken startade 2009 av kompisarna Jonas Hellström och Tom Josefsson. Båda hade erfarenhet från handel, och de såg att det saknades en jakt- och fiskebutik i Västervik. Sedan dess har butiken vuxit stadigt. 2015 gick man med i Jaktiakedjan.

Då var skälet att framförallt Jonas fick lägga ner mycket tid på marknadsföringsarbetet. Tanken var att kedjan sköta marknadsföringen åt dem och han skulle kunna lägga mer tid på butiksgolvet och möta kunder.

I dag har företaget växt ytterligare. Nu finns det andra möjligheter att göra marknadsföringsarbetet själv.

Jakt och fiskebutiken har lyckats växa under en period då många andra fackbutiker i mindre städer tvärtom fått se krympande omsättning på grund av konkurrens från näthandel.

– Det är hård konkurrens även i vår bransch. Det finns aktörer som ägs av riskkapitalister som till och med kan sälja varor med förlust, säger Jonas Hellström.

Han trycker hårt på att vara långsiktig. Inte ens näthandlarna kan vara uthålliga i att sälja med förlust.

Som lokal handlare håller man koll på priserna nätet och försöker att matcha dem. Det betyder att det finns varor som man kan sälja med hygglig marginal, och andra konkurrensutsatta varor där det i princip inte finns någon marginal.

Vad skulle du ge för råd för den som vill göra samma resa som er – att göra affär av sitt fritidsintresse?

– Två saker: Sälj med lönsamhet. Du kan aldrig bara konkurrera med lågt pris. Det finns alltid någon som är billigare. Som företagare har du en massa kostnader. De måste täckas. Det andra är att se till att få nöjda kunder. När affären är gjord ska både du och kunden vara nöjd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!