Butiken i Gladhammar hotas
Ica ställer nya och kostsamma krav på alla sina mindre butiker.
- Vi har inte bestämt oss än, vi får fundera på hur vi ska göra.
De måste antingen accepteral Icas krav, vilket innebär ökade kostnader, eller välja bort Ica som varumärke.
- Vi måste anpassa sortimentet och ha minst 2200 varor. Det har vi inte i dag. Vi måste också utöka butiksytan, här är alldeles för litet, berättar Börje Lundén.
Ett problem för dem är att alla butiker i fortsättningen ska ha ett likadant sortiment och det finns inte utrymme för lokala variationer. Det innebär till exempel att de måste sälja både blöjor och barnmat.
- Vi har inte småbarnsfamiljer som kunder och säljer inte sådana varor.
Landhandeln i Gladhammar har varit Ica-butik sedan 1933. Paret Lundén är handlare i tredje generationen och det var Börje Lundéns morfar som startade på 30-talet. Själva tog de över för 20 år sedan, 1984.
De har nu övervägt att lämna Ica men ser svårigheter med det också:
- Att vara en helt självständig lanthandel går inte, det blir för höga inköpspriser på allt om man inte tillhör en kedja. Att gå över till en annan kedja kostar också en hel del med alla förändringar. Dessutom skulle vi nog tappa kunder på det, våra kunder är vana vid Icas sortiment.
- Vi har räknat på olika alternativ och ska bestämma oss till hösten. Men det är svårt.
En stor del i problemet är krav på att alla Icas mindre butiker ska ha ett gemensamt datasystem för både kassa och beställningar. Det skulle innebära högre månadskostnader som man nu har svårt att se att butiken kan klara av.
- Som det är i dag är det lagom att det går runt. Vi klarar av det tack vare att vi äger huset och att vi inte har några större hyreskostnader.
Annat som är livsviktigt för butiken är hemsändningarna till många äldre kunder och mattransporterna ut i skärgården.
Givetvis märker de av konkurrensen från de större affärerna inne i stan, som ligger ganska nära för kunderna. Det gör att köptroheten inte är så stor:
- Många handlar det mesta i stan och kommer till oss för att komplettera. Då är det svårt att hålla ett bra sortiment för alla.
- Tidigare hade vi en anställd på torsdagar och fredagar men det gick inte längre när lönsamheten minskade.
Marie-Louise Lundén vet att en del av de äldre kunderna är bekymrade:
- De är oroliga för vad som ska hända om vi måste lägga ner. Alla kan inte ta sig in till stan och handla själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!