Bussen en rullande bar som polisen inte stoppar
?Spritförsäljningen ombord ger mycket pengar?.
Det undrar en VT-läsare som gärna ser att myndigheterna granskar bussverksamheten.
? Spritförsäljningen ombord på bussarna drar in en massa pengar. Oftast är det chaufförerna själva som håller i försäljningen ombord, säger en busschaufför till VT.
Polisen säger sig inte ha hört talas om denna olagliga verksamhet.
? Det är möjligt att det förekommer men när vi stoppar en buss hinner de stoppa undan spriten, säger Kenneth Alvarsson på trafikpolisen i länet.
? Det här är inget som vi resonerar om, det har inte varit aktuellt men det är klart blir vi uppmärksammade på problematiken tittar vi på det på ett annat sätt, säger Alvarsson.
Många som åkt på en bussresa, både inom landet som utomlands, har blivit erbjudna att köpa öl och småflaskor med sprit under resan. Oftast till ett mycket lågt pris. Resenärerna upplever detta som en bra service, precis som korv och kaffeförsäljning.
? Det är olagligt, säger Bo Essén, alkoholhandläggare i Västerviks kommun. För att få sälja sprit krävs tillstånd och det kan knappast bli aktuellt på en buss. För ett tillstånd krävs att det finns ett fullutrustat restaurangkök.
? Att sälja för egen vinnings skull är olagligt. Däremot är det tillåtet att bjuda på spriten.
De inkomster som görs av spritförsäljningen är inget som syns i några deklarationer.
? Nej, jag inte stött på det, säger Lena Bengtsson, skattechef i Västervik. Ger det ingen vinst är det inget för oss. Men eftersom det är en olaglig verksamhet tar det grövre brottet över. Vi kan inte skönstaxera någon som ägnat sig åt olaglig försäljning. Brottslig verksamhet är inte skattepliktig.
Försäljningen av sprit ombord på bussen blir inte lagligare om resan går utomlands. All försäljning ska redovisas i Sverige. Det är svensk lag som gäller på den punkten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!