I en intervju från den 30 maj i år beskriver Rickard Ljunggren på samhällsbyggnadsenheten hur man noggrant kartlägger den invasiva arten parkslide. Arten sprider ut sig snabbt och är svår att få bort.
"Gör man fel i bekämpningen riskerar man istället att förvärra det hela", sa Richard Ljunggren i intervjun och enligt Anna Johansson, på samhällsbyggnadsenheten, tar man inte bort växten.
– Kommunen tar inte bort något parkslide i nuläget, vad jag vet. Vi har inte lagt några beställningar på det. Just nu inventerar vi bara de bestånd som finns, säger Anna Johansson.
Samtidigt har ett stort buskage av parkslide klippts ner vid Breviksbadet, i samband med röjningen av cykelbanans vägkanter. På Västervik Miljö & Energi har man inte fått någon information om buskaget.
– Vi klipper buskaget där varje år och vi har inte fått några särskilda instruktioner från kommunen att göra på något annat sätt, säger Anders Norell, affärsområdeschef på Västervik miljö & energi.
Enligt Anders Norell har kommunen haft ett stort fokus på parksliden de senaste åren.
– Det finns ju ställen där vi har fått instruktioner om hur vi ska hantera parksliden, men inte på det här specifika stället.
Mattias Pettersson, kommunekolog, säger att man inte vet hur man bäst ska hantera arten.
– Det är något som man, från kommunens håll, tittar på just nu. Det kan ju vara så att om man inte vet att man kanske ska låta den vara, säger Mattias Pettersson och fortsätter.
– Det är ju viktigt att man är försiktig, och att man tar bort allt växtmaterial från platsen så att det inte sprider sig.
Det har dock inte gjorts vid buskaget vid Breviksbadet. När vi besökte platsen fanns både en del av parkslidens stammar kvar, liksom en del enstaka grenar. Enligt Anders Norell har buskaget behandlats som vilken växt som helst.
– Vi har inget särskilt tillvägagångssätt för parkslide om vi inte får information om det, säger Anders Norell.
Finns det inte en risk att växten sprider sig om man gör på det här sättet?
– Ja, det är möjligt.
Efter händelsen har kommunen informerat Västervik Miljö & Energi (VMEAB) om att undvika parkslide.
"Parkslidet som nu tagits ner har inte beställts men ingått i vägkantsslåtter. Vi har nu informerat VMEAB om att undvika parkslide vid fortsatt vägkantsslåtter", skriver Anna Johansson i ett mejl.