Burkberget växer på Målserumstippen

I mitten av juni började Målserums avfallsanläggning ge ersättning till dem som lämnar in utländska läsk- och ölburkar. Redan nu har över 60 000 burkar kommit in.
Försöket ska pågå fram till nyår, då nya regler gör det förbjudet att sälja burkar som inte går att panta.

Ställer till problem. Utländska öl- och läskburkar går inte att panta i livsmedelsaffärer, men i Västervik går det att få 50 öre per burk om man lämnar in dem till Målserums avfallsanläggning.FOTO: ANDERS LILJEGREN

Ställer till problem. Utländska öl- och läskburkar går inte att panta i livsmedelsaffärer, men i Västervik går det att få 50 öre per burk om man lämnar in dem till Målserums avfallsanläggning.FOTO: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2005-07-27 00:25
Som VT tidigare har skrivit är Målserum den enda avfallsanläggningen i Sverige som ger ersättning till dem som lämnar in utländska läsk- och ölburkar. 50 öre per burk betalas ut för att fler burkar ska lämnas in.
Försöket, som ska pågå till slutet av året, har fått en bra start. Redan på en månad har över 60 000 burkar lämnats in.
- Vi får väldigt mycket positiva reaktioner från folk som kommer hit, säger Jonas Sandbratt, sorteringsinformatör på Målserum, och fortsätter:
- Det kommer hit människor varje dag och lämnar in burkar. Det är framförallt Västerviksbor men också en hel del sommarstugeägare.
Hur många burkar som lämnas in varje dag varierar. De som kommer till anläggningen har med sig allt från ett tiotal burkar upp till tusen.
Flera campingplatser i kommunen har dessutom fått erbjudande om att ställa ut insamlingskärl på sina områden.
På Lysingsbadet står under sommaren 17 kärl uppställda, och enligt arbetsledaren Axel Ärlebrant fyller man ungefär en vanlig villasoptunna om dagen med utländska burkar.
- Det funkar bra. Det blir ju en del extra arbete för vår personal men vi får ju också in lite pengar när vi lämnar burkarna på Målserum.
Problemet med burkar köpta från utlandet är att de inte är anpassade för det svenska pantsystemet. Därför går det inte att lämna in burkarna i vanliga livsmedelsaffärer. När burkarna inte går att panta hamnar de istället ofta i soptunnan, något som ställer till problem när soporna ska brännas.
Dessutom är det en fråga om miljön - burkar som pantas återvinns och kräver betydligt mindre energi än när nytt aluminium måste användas i tillverkningen.
Framförallt är det direktimporten av starköl som gör att att antalet utländska burkar blir allt fler i Sverige. Men också försäljningen av läsk från andra europeiska länder gör att antalet burkar ökar.
- Men från årsskiftet kommer ju nya regler, så vi får se hur det blir då. Det är inte bestämt än om vi fortsätter betala ut ersättning även efter det här försöket, säger Jonas Sandbratt.
Enligt den nya förordningen blir det från 1 januari 2006 förbjudet att sälja drycker i plastflaskor och metallburkar som inte går att panta. Både bryggare och importörer måste ansluta sig till ett godkänt retursystem, och de affärer som säljer otillåtna burkar eller flaskor riskerar en miljösanktionsavgift på upp till 50 000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om