Bullret måste minskas

Det kan vara bullrigt i förskolor och skolor. Hörselskador och tinnitus är inte ovanligt hos lärare och även barnen riskerar att skadas av höga ljudnivåer. Därför kräver Arbetsmiljöverket nu åtgärder som minskar bullret.

Barbro Graunert.

Barbro Graunert.

Foto:

Västervik2006-02-14 00:25
I Växjödistriktet, dit Västervik hör, har inspektioner gjorts på 47 förskolor och 36 skolor/fritidshem. På 70 procent av dessa blev det anmärkningar med krav på förbättringar. De flesta hade enligt Arbetsmiljöverket inte kartlagt och bedömt riskerna med buller för att kunna vidta nödvändiga åtgärder. Det var också vanligt att ansvarig chef saknade kunskap om bullrets inverkan på personalens och barnens hälsa, hur buller uppstår och vad som kan göras åt det.

Inspektionen gjordes bara i 23 av distriktets 38 kommuner och Västervik ingick inte. Däremot gjordes liknande inspektioner i höstas, fast då med kommunernas miljöförvaltningar, länsstyrelsen och regionförbundet som tillsynsmyndigheter. Anders Fröberg på miljö- och byggnadskontoret i Västervik berättar att den inspektionen gick ut på att se över hela inomhusmiljön på skolor och förskolor och där ingick buller som en av flera delar.
- Det finns inga detaljerade krav från kommunen på hur buller ska hanteras, men det gäller att ha en problembild klar så att man har möjlighet att åtgärda problemen, säger han.
Miljö- och byggnadskontoret kommer att fortsätta göra inspektioner under våren, först därefter kan man räkna med att få en samlad bild av läget i Västervik. Men Anders Fröberg berättar att det vid inspektionerna är vanligt att det kommer fram att skolor och förskolor har problem i vissa delar av sina lokaler, till exempel i matsalarna.
- Många skolor har gjort en del för att minska bullret där, till exempel satt upp plattor i taket eller bullerdämpat möblerna. En del har också schemalagt ätandet så att inte så många vistas i matsalen eller korridorerna samtidigt. Men det behövs ofta ytterligare åtgärder, säger han.

Arbetsmiljöverkets och kommunernas inspektioner har gått hand i hand även om den förstnämnda mer har riktat in sig på de anställdas miljö. Kommunerna har däremot fokuserat på situationen för eleverna.
Arbetsmiljöverket hoppas att deras insatser ska leda till en hälsosammare ljudmiljö. Vid inspektionerna har man diskuterat olika sätt att minska bullernivåerna, bland annat genom ljudabsorberande inredningsmaterial och tassar på stolar. Dessutom kan skolorna ändra arbetsmetoder och engagera barnen i arbetet mot höga ljudnivåer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om