Budkampen om Gamlebyvillan – ett undantag

Färre budgivningar än tidigare sticker iväg, jämfört med pandemiboomen. Ett undantag: Loftagatan i Gamleby, där budgivningen hittills har stigit 30 procent.

Loftagatan 15.

Loftagatan 15.

Foto: Privatmäklaren

Västervik2023-09-26 11:30

Det gula huset längs vägen bort mot folkparken i Gamleby verkar nu bli sålt. Fram till tisdag morgon har det lagts 13 bud på huset med alla kakelugnar, och priset har stigit från 2,4 miljoner till 3,1.

Det ligger fortfarande kvar bland kommunens mest klickade, även om Örtomtaslingan 2, det röda torpet i Örbäcken, hade överlägset flest klick förra veckan med drygt 4000, trots att det legat ute tre veckor.

En snabb blick på övriga pågående budgivningar på villor i kommunen visar följande utveckling:

Idgatan 18, Västervik: Plus 8 procent.

Grönhult Ringstorp, Blackstad: Plus 13 procent. 

Solviken, Solstadström: Minus 7 procent.

Tjustgatan 32, Ankarsrum: Minus 10 procent.

Getingstigen 25, Västervik: Minus 10 procent.

undefined
Solstadström Solviken.
undefined
Idgatan 18, Norra Brevik.
undefined
Tjustgatan 32, Ankarsrum.

På nationell nivå låg den så kallade budpremien, alltså skillnaden mellan utgångspris och slutpris, som högst på 14 procent plus under pandemin i maj 2021. Nu ligger den på omkring en procent. 

Som lägst var budpremien omkring minus två procent, före jul 2022. Då såldes alltså en genomsnittlig villa i Sverige under utgångspriset.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, skriver i en kommentar till läget att han förväntar sig en ökad takt i budgivningarna, och stigande priser, först under nästa år.

Han ser dock en fördel för köpare och säljare i att budgivningarna inte springer iväg.

– Även om räntorna förblir höga innebär en mer stabil prisutveckling att det blir lättare för både köpare och säljare att planera sin bostadsaffär, skriver Svanberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!