Budgetkrav skapar problem

Rektor vill ha två nya tjänster men tvingas dra in tre. Föräldrar ger sitt stöd.

Västervik2002-07-02 06:00
Fågelbärets föräldraförening ger skolans rektor Boel Runesson sitt stöd när hon vänder sig emot att hon tvingas avveckla ett antal tjänster för att hålla budget.
I en skrivelse till kommunen konstaterar föräldrarna att neddragningen är på rak kollisionskurs med skolans uppgift och att de ser med oro på utvecklingen inom skolan.
"Mer rutinerad personal har under flera års tid kämpat med stora barngrupper och börjar tappa modet. Nya lärare säger upp sig. Andra blir långtidssjukskrivna och/eller utbrända", konstaterar föräldrarna som också pekar på barnens behov av att bli sedda. På Fågelbäret finns många elever med särskilda behov, vilka är speciellt beroende av mindre grupper för att kunna utvecklas.
Kommunfullmäktige har tydligt slagit fast att en minskning av antalet elever i skolorna också betyder minskade budgetramar. Dessutom beslutade fullmäktige i maj i år att inte längre tillåta så kallad "rullning" i budgetarbetet, det vill säga att överskrida budgeten ett år och kompensera året därpå.
Detta beslut måste respekteras, konstaterade barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott vid sitt möte i förra veckan och beordrade skolorna att anpassa sina organisationer så att budgetramarna inte överskrids. Detta trots att förvaltningschef Lennart Fredriksson föreslagit att fyra skolor, där rektorerna befarar stora problem, skulle slippa göra dessa nedskärningar redan inför årets höstterminsstart.
En av dessa skolor är alltså Fågelbäret, där rektor Boel Runesson redan tvingats ta bort 3,5 helårstjänster inför höstterminen. Men det räcker inte. För att hålla budget, måste ytterligare tre tjänster bort. Något som är komplicerat med tanke på att höstens organisation redan är spikad.
-Jag har lagt upp en organisation som barn och personal kan orka med. Men det blir ingen lyx och den har kostat många suckar och tårar, säger hon.
Dessutom menar hon att det är ett omöjligt beslut som har fattats. Om hon tvingas skära ytterligare i organisationen, är det ändå upp till barn- och utbildningskontoret att sätta igång processen med uppsägningar och förflyttningar -något som tar tid och som innebär att kostnaden för de tjänster som försvinner från skolan ändå stannar kvar inom kommunen i höst.
Redan med de besparingar som gjorts, är organisationen på Fågelbäret mycket slimmad och skolan har haft problem med sjukskriven och utarbetad personal. Egentligen skulle Boel Runesson behöva två nya elevassistenter till barn med speciella svårigheter. I stället tvingas hon nu alltså skära ytterligare i organisationen. Något hon menar inte är det lättaste om personal och barn ska må bra.
- Jag måste lägga en organisation som folk orkar med, inte bara nätt och jämnt utan så att de känner att det finns kraft att orka lite till. Det är då man får inspiration att utvecklas och göra nya saker, säger hon.
Boel Runesson tror att det är viktigt att då och då stanna upp och fundera över vad som är skolans uppdrag.
-Jag är helt på det klara med vad mitt uppdrag består i och det är i första hand att se till att skollag och läroplan efterlevs. Om uppdraget bara börjar handla om att hålla budget blir det dubbelbottnat, säger hon. Hur det hela kommer att sluta, vet hon inte. Men en sak är hon säker på.
-Det här kommer att bli en valfråga i höst.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om