Bryggor skapar osäkerhet
Ännu en gång finns det funderingar kring bryggorna utmed Gamlebyviken. Privatpersoner som hört av sig till VT undrar om det är tillåtet att anlägga nya bryggor utmed viken, vilket det enligt kommunen inte är.
Fallfärdig. Vissa bryggor är så fallfärdiga att de i dag inte går att använda. Men det är tillåtet för ägaren att renovera dessa bryggor. FOTO: MATTIAS AHLM
Foto:
För några år sedan blev badande ungdomar bortkörda från bryggor på kommunal mark som enligt ägarna var privata. På en brygga sattes dessutom en skylt upp som meddelade att bryggan var privat.
Några sådana problem verkar det inte finnas i år. Att alla bryggor på kommunens mark - även de som av ägarna anses vara privata - är tillgängliga för allmänheten verkar vara ett faktum som accepterats.
Däremot finns det fortfarande funderingar kring om man får anlägga nya bryggor utmed Gamlebyviken.
Svaret på det, säger bygglovshandläggaren Eilert Johansson på kommunens miljö- och byggnadskontor, är att detta inte är tillåtet utan tillstånd. Och tillstånd är svårt att få.
- Men reglerna är långt ifrån enkla och man kan inte generellt säga vad som gäller för hela strandlinjen utmed viken. För att veta vad som gäller måste man bland annat titta på detaljplanen, säger han.
Det normala när man ska anlägga en brygga är att det krävs dispens från strandskyddet, vilket man söker hos länsstyrelsen. Men det finns undantag från denna regel.
Om bryggplatsen ingår i ett av kommunen planlagt område som sträcker sig ut i vattnet behövs ingen dispens, men väl tillstånd från markägaren.
Exempel på ett sådant område är marken nedanför cykelvägen utmed Sankta Gertruds väg mellan Rastaborgsgatan och Königsmarksgatan. Där är vattnet närmast strandkanten planlagt som vattenområde, med beteckningen v i detaljplanen.
- I ett sådant område är strandskyddet upphävt, men det normala är att man inte får överbygga vattnet med bryggor utan bygglov från kommunen, säger Eilert Johansson och fortsätter:
- Sedan finns det också andra slags vattenområden, som har andra beteckningar. Om det står vb i detaljplanen får mindre bryggor anläggas utan bygglov. Så det viktiga är att dels veta om vattnet ingår i detaljplanen, dels vilken beteckning området i så fall har.
I dag finns det flera bryggor nedanför Sankta Gertruds väg, både bryggor som är fallfärdiga och de som ser nästan helt nya ut. Enligt dagens regler borde de alla ha ett bygglov, men det är långt ifrån säkert att de har. Trots detta är de tillåtna.
- Det här bryggorna byggdes innan reglerna för strandskyddet kom till och innan dagens detaljplan antogs. Därför är det möjligt att de byggts utan bygglov, vilket då inte var fel.
Men vissa av bryggorna ser helt nya ut?
- Det beror i så fall på att en gammal brygga renoverats, vilket är helt tillåtet. Finns till exempel fundamenten kvar från en fallfärdig brygga är det tillåtet att helrenovera den. Däremot är det inte tillåtet att ta bort en brygga ena sommaren och sedan bygga en ny nästa. Eller att anlägga en brygga på en helt ny plats. Då krävs bygglov från kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!