– Vi ser att flera i området byggt pool. Det skulle kanske vi också kunna göra, men det känns konstigt när vi bor nära en sjö. Det är inte rätt.
Stina Jonsson berättar om fritidshuset vid Hästhagssjön som familjen köpte på 50-talet. Under lång tid fanns det två badbryggor i närheten, men med tiden försvann båda. Den ena bryggan var i familjens vård, men den förföll bland annat på grund av skadegörelse.
I samband med att nya familjemedlemmar tog över vården av stugan så bestämde man sig för att lägga ut ny brygga. Det är den som myndigheterna säger nej till. För att slippa krav på dispens från strandskyddet gäller att bryggan måste ha funnits på sin plats innan 1975. Flygfoton bekräftar att det funnits en brygga på platsen innan dess.
Problemet för familjen är att när man placerade ut en ny brygga så hade det inte funnits någon brygga på platsen under några år. Därmed räknades det som en helt ny anläggning som behövde dispens.
Miljö- och byggnadsnämnden sade nej. Familjen gick vidare till länsstyrelsen.
– Min pappa har nedsatt rörlighet, men har märkt att han mår bra av att bada i sjön, säger Stina Jonsson.
Familjen menar att bryggan inte minskar allmänhetens tillgång till naturen. Tvärtom. Bryggan underlättar dem som vill bada i Hästhagssjön.
– Man uppfattar inte att bryggan hör till vår stuga, och vi tillåter att andra badar där. Vi klipper till och med gräs så att det blir en gång ner till bryggan för allmänheten, säger Stina Jonsson.
Länsstyrelsen går ändå på kommunens linje: Man anser inte att det finns tillräckligt stora behov för att ge dispens för en brygga. I beslutet har länsstyrelsen vägt in att bryggan i första hand verkar vara tänkt som en badbrygga.
"Behovet av en brygga för bad kan inte sägas ha samma tyngd som till exempel en båtbrygga ute på en ö, eller en brygga som tillgodoser ett större antal personers behov." Beslutet betyder att den nya bryggan måste bort från platsen.
Om man ska se det ur myndigheternas synvinkel: Det är lätt att uppge att bryggan inte ska vara privat när man söker dispens, men det är svårt att kontrollera att allmänheten verkligen tillåts att vara där. Hur ska myndigheterna veta att det blir så?
– Vi skulle inte ha något emot att den blir en kommunal, allmän brygga. Det byggs mer och mer vid Hästhagssjön. Fler vill bada i sjön. Det viktiga för oss är att bryggan blir kvar - inte att den förblir vår, svarar Stina Jonsson.
Familjen kommer att överklaga länsstyrelsens beslut.