Bruksriket ska bli motsvarighet till det framgångsrika Glasriket

Foto: HANS BRANDIN Helen Eklund från ”Alla tiders historia” på Kalmar läns museum deltog i en improviserad föreställning i Överum och hör även till dem som arbetar med förstudien till ”Bruksriket”.

Foto: HANS BRANDIN Helen Eklund från ”Alla tiders historia” på Kalmar läns museum deltog i en improviserad föreställning i Överum och hör även till dem som arbetar med förstudien till ”Bruksriket”.

Foto:

Västervik2004-10-28 01:00
I Överum finns södra Sveriges bäst bevarade bruksmiljö och därtill nästan uteslutande i Tjustempir. Vilken plats passar bättre för en konferens som ett led i arbetet att bygga upp ?Bruksriket?, en motsvarighet till det mycket framgångsrika ?Glasriket? i söder. Upptakten till satsningen gjordes på en liknande konferens i Åtvidaberg för två år sedan. Nu var det dags att stämma av, eventuellt korrigera kursen och förankra idén i en bredare bas.
Därför samlades ett 60-tal rerpresentanter för hembygds- och intresseföreningar, kommuner, länsstyrelser, skolor, museer och regionförbund i Vallonen, Överum under hela onsdagen.

I södra Östergötland och norra Småland finns ett antal högintressanta bruksmiljöer som var och en speglar en lång och viktig epok i svensk historia. Grovt skissat sträcker sig området mellan Åtvidaberg, Överum, Gunnebo och Storebro. I det området finns långt flera bruksorter än så, där bor cirka 70.000 personer och varje år passerar cirka tre miljoner, varav 2,5 miljoner på sommaren. Det finns alltså underlag för turism, samarbete med skolor och forskning.

För två år sedan beslutades att arbetet skulle inledas med en förstudie för möjligheterna att skapa ?Bruksriket? och uppdraget gick till den pedagogiska enheten ?Alla tiders historia? på Kalmar läns museum. En huvuduppgift var att ge förslag på aktiviteter. Gruppen bakom förstudien skulle också ta kontakt med skolor och folkbildning för att utveckla samverkan, se på marknadsföring, inventera servicefunktoner med mera.

Helen Eklund och Peter Danielsson från ?Alla tiders historia? berättade om hur långt arbetet med förstudien kommit. Slutrapporten ska vara klar vid årsskiftet, men redan nu konstateras att det finns möjligheter att skapa ?Bruksriket? om man samarbetar mellan bruksorterna och satsar rätt. Exempelvis genom dramatiserade guidningar, utställningar där publiken själv får prova på olika hantverk, historiska spel, att utnyttja Bruksriket i skolarbete och forskning. Projektgruppen vill förankra Bruksriket redan i lärarutbildningen för att blivande lärare ska kunna utnyttja det lokala exemplet i ämnen som historia, teknik, matematik, slöjd&

Teaterföreningen i Överum bjöd på en scen ur sommarens historiska skådespel, en miniföreställning som visar att folket i Överum redan lämnat startblocken i arbetet med att förverkliga ?Bruksriket?.
Claes Brunius gav en affärsanalys av ett tänkbart ?Bruksrike?. Hans slutsats var att möjligheterna finns. Det går att förverkliga. Det kan gå riktigt bra. Men det blir svårt.

Nere vid Överums bruk bjöd personalen från länsmuseet i Kalmar och lokala skådespelare på en improviserad föreställning utanför kyrkan och Överums bruk. Dagen avslutades med gruppdiskussioner för att komma överens om hur arbetet ska fortgå.
Ett gyllene tillfälle att börja banka in ?Bruksriket? i det allmänna nationella medvetandet kommer redan nästa år. Då firar Överums bruk 350-årsjubiléum hela året och den 14 augusti gästar kungaparet bruket. Bättre draghjälp är svårt att tänka sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om