Mjölken behövs framför allt till för tidigt födda men också till bebisar med lågt blodsocker eller nyfödda som drabbats av infektioner. Det förklarar Susanne Adolfsson, barnsköterska på Neonatalavdelningen på Västerviks sjukhus.
– Likaså kan bebisar med gulsot som behandlas med fototerapi, det vill säga ljusbehandling, behöva donerad bröstmjölk, säger hon.
– Alla bebisar som man av olika anledningar behöver hjälpa med tidig tillmatning, som inte kan ammas, är i behov av pumpad bröstmjölk.
Oftast tillfrågas nyförlösta mammor som är inlagda på sjukhuset, och som har mer mjölk än de egna barnen behöver, om de kan tänka sig att donera.
– Men just nu har vi inte så många inne att fråga.
– Vi brukar signalera även till Barnhälsovården när vi är i behov av mjölk så att de kan höra sig för med mammorna som kommer dit.
Vem är lämplig som mjölkdonator då?
– Den som är fullt frisk. Man får inte ha tatuerat eller piercat sig under det senaste året och inte heller ha tagit emot blod. Man får inte heller nyttja alkohol, droger eller nikotin. Man behöver också äta en allsidig, näringsrik, kost.
– Den som vill bli donator får göra en hälsodeklaration. Sedan står vi för pump och etiketter och donatorerna kan sälja mjölken till oss och få betalt, 250 kronor per liter.
Susanne Adolfsson förklarar att man kontinuerligt gör odlingar på mjölken för att kontrollera så att den är bra för det barn som ska få den.