Bronsåldersfesten var kulmen på ett års arbete

Lofta skola kombinerar miljöprojekt och hällristningar.

Bronsåldersfest. Här lagas mat i kokgropar på bronsåldersfesten som Lofta skolas elever arrangerade. Festen var kulmen på ett års studier kring energi och bronsåldern. Foto: HANS BRANDIN

Bronsåldersfest. Här lagas mat i kokgropar på bronsåldersfesten som Lofta skolas elever arrangerade. Festen var kulmen på ett års studier kring energi och bronsåldern. Foto: HANS BRANDIN

Foto:

Västervik2004-06-05 01:00
I torsdags kväll samlades 170 personer i Lofta - elever, personal och föräldrar - till en bronsåldersfest i en skogsdunge intill skolan. Det var kulmen på ett års arbete där alla elever delagit.
För ett år sedan, bestämdes läsårets tema till "energi", kopplat till skolans miljöprojekt som resulterat i Grönt flagg. Samtidigt erbjöd Kalmar läns museum en plats i Rane-projektet som handlar om att dokumentera och bevara hällristningar.
- Vi beslutade att koppla samman de båda projekten, berättar läraren Birgitta Ferlin i en energi-jämförelse mellan bronsåldern och 2000-talet.
Under hösten gjorde de vuxna på skolan en teater för barnen där två problem formulerades: hur ska man rädda hällristningarna? och hur levde man på bronsåldern jämfört med idag?
Barnen fick komma med förslag och som kopplades till läroplanens enskilda ämnen.
- De samlade information runt bronsåldern och tänkte ut vilken roll var och en ville ha i den by som vi skulle bygga. De bestämde namn, ålder och kläder för sin figur. Parallellt arbetade eleverna med att rengöra och täcka hällristningar i samarbete med länsmuseet.
En oktoberdag levde skolan en hel dag i byn. Därefter beslutades att arrangera stamfest "när dagen var längre än natten", bjuda in andra stammar en festmåltid med byteshandel, offer till gudarna, sol- och fruktbarhetsdans och giftermål. Det var den festen som genomfördes i torsdags och alla föresatser genomfördes.
Eleverna har valt mellan att bygga, fundera kring jakt och fiske, matlagning, karda, spinna, väva, göra lergods och leksaker och underhållning.
Under vintern arbetade eleverna med energi i vår egen tid och jämförde med bronsåldern. Efter påsk började arbetet som mynnade ut i festen. De levde sammanlagt fyra dagar i byn.
På festen deltog tre personer från bronsmuseet som bland annat hjälpte att gjuta en bronsyxa. Festen innehöll en lyckad festmåltid på lax, sik, vildsvin och lamm som lagats i kokgrop. Bröd, frukter och saft.
Två par "gifte sig". Det blev dans och musik och byteshandel med smycken, vapen och lerföremål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om