Brister i säkerheten på camping

När räddningstjänsten kontrollerade brandsäkerheten på Lysingsbadet i juni upptäckte de att avståndet mellan en del husvagnsplatser är för litet. Dessutom hade vissa platser för långt till den gemensamma släckningsutrustningen.

Jonas Ghorab, Jönköping
- Nej, varken brandsläckare eller brandvarnare. Jag brukar ställa grillen med tillräckligt långt avstånd från husvagnen och vara extra försiktig när det är torrt i markerna.

Jonas Ghorab, Jönköping - Nej, varken brandsläckare eller brandvarnare. Jag brukar ställa grillen med tillräckligt långt avstånd från husvagnen och vara extra försiktig när det är torrt i markerna.

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-07-19 00:06
Avståndet mellan husvagnar på campingplatser bör vara minst fyra meter, enligt Statens räddningsverks allmänna råd. Det bör heller inte vara längre än 50 meter till närmaste släckutrustning.Bristerna på Lysingsbadet gäller några platser på den så kallade Gräddhyllan och, enligt räddningstjänstens tillsynsrapport, är de alltför små avstånden ett generellt problem på campingens långliggarplatser.Familjen Borg/Larsson håller precis på att packa ihop förtältet på Gräddhyllan. De upplever att det är väldigt trångt mellan ekipagen.- Här står folk lite huller om buller. Om det börjar brinna så brinner allt ner. Det är faktiskt synd att de allmänna råden bara är rekommendationer och att det kanske krävs olycka innan det blir lite mer ordning. En camping som drivs av ett kommunalt bolag borde föregå med gott exempel, säger Pelle Larsson och berättar att de har sett att många husvagnar inte har dragkroken ut mot gången som det rekommenderas.Lysingsbadet tänker inte göra något drastiskt åt bristerna.- Vi har ännu inte tagit bort platser för att öka avståndet mellan vagnarna, utan försöker istället att informera bort problemet. Dessutom är det i slutänden alltid gästens ansvar att avstånden hålls, säger Gunnar Boman, vd på Lysingsbadet.Han tillägger att Lysingsbadet ska ta sitt ansvar, men först till hösten.- Då får vi ta till med lite tuffare medel och kanske meddela att några platser måste tas bort eller att husvagnarna får stå på andra ledden i stället.Lysingsbadet har inte heller gjort något åt problemet att en del campare har längre än 50 meter till det gemensamma släckningsmaterialet.- Vi har brandutrustning i varje servicehus. Dessutom är det ett besiktningskrav att alla husvagnar ska ha en brandsläckare, säger Gunnar Boman och tillägger att all personal är brandutbildad.Lysingsbadet rekommenderar dessutom sina gäster att ställa vagnen med draget utåt gången, då kan vagnen lätt dras bort om det skulle börja brinna. Husvagnsraderna får inte vara bredare än två rader, högst tio husvagnar får stå i grupp tillsammans med två meter breda brandgator emellan. - Men visst är det trångt när campingen är fullsatt, säger Gunnar Boman.Räddningstjänsten har inte varit på återbesök på Lysingsbadet.- Om ingen klagar gör vi det först nästa år, säger Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik och berättar att räddningstjänsten inte har kontrollerat brandsäkerheten på kommunens övriga campingplatser det här året.Senast Lysingsbadet kontrollerades var 2002. En av anledningarna är att endast två personer på räddningstjänsten arbetar med tillsynen.- Det är inte bara campingägarens fel att inte rekommendationerna följs. Även gästerna har ett ansvar. Om campingplatsen är för liten måste man säga till. Räddningstjänstens tillsyn är den sista instansen, säger Peter Helge.
Brandsäker camping
Placera husvagnens dragkrok ut mot vägen.Håll minst fyra meter i säkerhetsavstånd mellan tält och husvagn.Läckande gasol kan orsaka kvävning. Se till att ha god ventilation.Kontrollera att slangar och kopplingar till gasolanläggningar är väl åtdragna.Grilla på ett plant och obrännbart underlag, aldrig i förtält eller hustält.Se över din elutrustning regelbundet, den utsätts för kraftiga vibrationer under färd.Undvik sladdvindor. I en hoprullad sladd kan värmen stiga så att isoleringen smälter. Det kan leda till att bil och husvagn blir strömförande.Källa: Räddningsverket (TT)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om