Bristen på tång hot mot fisket
Rubbad miljö skyddar inte längre abborre och gädda.
Foto: PRIVAT Det blir mindre abborre och gädda i sydöstra Sveriges vatten. Jonas Nilsson arbetar med miljöövervakning i Kalmar län och har just presenterat sina forskningsresultat på Högskolan i Kalmar.
Foto:
Den största anledningen till att just de här fiskarna försvinner är, enligt Jonas Nilsson, att tången har minskat så kraftigt under 1990-talet.
? Finns det inte någon tång har abborre och gädda ingenstans att gömma sig, säger han.
Den här förändringen i fiskmiljön har han försökt sätta i ett större sammanhang.
? Samtidigt som tången har minskat, så har mängden tånggråsuggor, som är ett litet kräftdjur som äter tång, ökat.
Till skillnad från tidigare forskning visar Jonas Nilssons avhandling att ökningen av tånggråsuggor kan bero på överfiske av strömming. Strömming äter nämligen tånggråsuggor och då hålls gråsuggornas antal nere.
? På 30 år har strömmingen minskat med ungefär 75 procent i Östersjön, säger han.
? Försvinner strömmingen så får tången det svårare, och då försvinner även abborre och gädda.
Enligt Jonas Nilsson är problemet störst i Kalmarsund, där fångsterna av abborre och gädda har minskat med 50-100 procent mellan 1996-2001. I Västervikstrakten har tången däremot ökat lite under de senaste åren.
? Det skulle vara kul att kolla med fiskare i Västervik och höra om de har sett mer strömming. Det skulle kunna förklara varför det finns mer tång.
Anledningen till att Jonas Nilsson har valt det kustnära ekosystemet som ämne för sin forskning, är att han har arbetat med miljöövervakning av kusten i Kalmar län sedan 1991.
? Jag såg problemen själv och det var därifrån jag fick idéerna till forskningen.
I miljöövervakningen ingår att titta på vatten, algsamhällen och djursamhällen som påverkas av miljön längs kusten. Det jobbar han fortfarande med, samtidigt som han håller på med sin forskning. Dessutom undervisar han i biologi på Högskolan i Kalmar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!