Bristande hygien hos omsorgstagare

Socialförvaltningen i Västerviks kommun har gjort en anmälan enligt lagen Lex Sarah. Anmälan gäller brister i tillsyn samt i omsorg om personlig hygien för en omsorgstagare.

Västervik2008-02-08 00:05
Det var strax efter årsskiftet som två anställda inom kommunens handikappomsorg slog larm om bristerna. I anmälan förklarar de att det under en längre tid funnits brister kring hygienen till den enskilde. Omsorgstagarens assistansansvarige kontaktades och kallades till ett möte. Vid mötet deltog även socialchef Jörgen Olsson samt kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Pia Berg.Assistanssamordnaren förklarade vid mötet att denne tidigare fått rapporter om brister i den personliga hygienen och därför kontaktat omsorgstagarens personliga assistent. Nu planerar samordnaren att låta en del av personens timmar gå över till en annan assistent. I dag, fredag, ska ett nytt möte hållas för uppföljning.Socialchef Jörgen Olsson förklarar att man så fort anmälan gjordes började jobba med frågan.-Vissa brister går att åtgärda direkt, andra får man åtgärda på sikt. När det gäller akuta saker som dålig hygien rättar man till det direkt, säger han.Han berättar att det inte är så vanligt med anmälningar enligt Lex Sarah.-Som väl är, säger han. Jag skulle gissa att vi har kanske fem fall per år. Ofta handlar det om bemötandefrågor och brister i omsorgen av den enskilde, säger han.I det nu aktuella fallet vill han inte gå in på några närmare detaljer om vad som egentligen har hänt. Detta för att skydda de personer det handlar om.-Det här är ett väldigt speciellt fall så det är svårt att prata om det utan att lämna ut människor, säger han.
Lex Sarah
Lex Sarah är det vardagliga namnet på 14 kap. 2 § i socialtjänstlagen, som föreskriver att den som är anställd inom service och omvårdnad av äldre och funktionshandikappade är skyldig att anmäla övergrepp, vanvård och liknande missförhållanden till socialnämnden. Bestämmelsen trädde i kraft den 1 januari 1999.Namnet Lex Sarah kommer från undersköterskan Sarah Wägnert, som arbetade vid vårdhemmet Polhemsgården i Solna. I oktober 1997 uttalade sig den då 23-åriga undersköterskan i TV-programmet Rapport om att vanvård bedrevs på hemmet. Detta ledde till stor uppmärksamhet i massmedia och föranledde att bestämmelsen inrättades.Källa: http://sv.wikipedia.org
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om