– Under de senaste åren har vi tyvärr haft rätt mycket av det här bekymret, säger nämndens ordförande Ulf Jonsson (S) och vittnar om att det länge funnits ett underskott av ventilationskontrollanter.
Han fortsätter:
– Vi kan konstatera att om man vill få jobb i den här kommunen är det ventilationskontroller man ska satsa på. Tyvärr är det en brist i kommunen.
Sedan 1991 finns ett krav att fastighetsägare regelbundet ska utföra en obligatorisk ventilationskontroll (OVK), och lämna in protokollet till miljö- och byggnadsnämnden.
Nu kan åtta fastighetsägare i Västervik behöva betala mellan 25 000 och 75 000 kronor i vite för uteblivna protokoll. Totalsumman för alla tio ärenden är 250 000 kronor.
Vissa fick underkänt på den senaste ventilationsbesiktningen, och har inte visat att de åtgärdat bristerna. Vissa har helt enkelt inte lämnat in något protokoll, och antas därför inte ha utfört en besiktning.
I och med pandemin har det heller inte varit helt bekymmersfritt att skicka kontrollanter till många olika bostäder.
– Men det kan man inte skylla på heller i förlängningen. Och även om det är brist på besiktningsmän har man fått lång tid på sig och haft möjlighet att ta till besiktningsmän från andra områden, säger Jonsson (S).
Fastighetsägarna är både bostadsrättsföreningar, privatpersoner och holdingbolag. Drygt 60 lägenheter berörs, samt ett par olika lokaler för olika ändamål.
De flesta besiktningsprotokollen skulle ha lämnats in i början av 2020. Så även protokollet för ett utrymme med dusch, omklädningsrum och solarium på Västervik Resort.
Gunnar Boman har nyligen gjort sin sista arbetsdag på resorten. Men då han varit vd de senaste 36 åren får han ändå frågan, om vad som brustit. Han återkommer efter lite efterforskning, och förklarar att Västervik Resort lagt ut uppdraget för ventilationskontrollerna på ett företag som sköter det.
– De har gjort OVK regelbundet, men har missat att skicka in protokollet. Det har varit en miss i kommunikationen där från företagets sida, men de ska skicka in det så snart som möjligt, säger han.
Och sådana missar är relativt vanliga, enligt nämnden.
– När vi gör dessa vitesförelägganden brukar det gå ganska snabbt att komma in med ett protokoll. Men det är olyckligt att vi behöver göra det, säger Jonsson (S).