Brist på vårdplatser i hela landet – utom här

I hela Sverige är det brist på vårdplatser på sjukhusen, utom här.

Sibylle Loo är sjukhuschef på Västerviks sjukhus. Hon berättar att antalet vårdplatser här brukar täcka det lokala behovet, men att det inte alltid täcker behovet på en viss avdelning.

Sibylle Loo är sjukhuschef på Västerviks sjukhus. Hon berättar att antalet vårdplatser här brukar täcka det lokala behovet, men att det inte alltid täcker behovet på en viss avdelning.

Foto: Karin Hertz/Region Kalmar län

Västervik2023-06-08 18:00

Enligt Socialstyrelsen saknas det 2 300 vårdplatser i hela landet, men här i länet har vi 422 platser, där Socialstyrelsen beräknar att det behövs 383.

– Det är positivt, säger Angelica Katsanidou, (S), ordförande i regionstyrelsen.

– Det visar att vi inte dragit ner för mycket, även om vi så klart också har våra utmaningar.

Hon tycker det är viktigt att invånarna kan känna sig trygga med att det finns vårdplatser för de som behöver det.

undefined
Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S), är glad över att regionen har vårdplatser så det räcker, men ser också att de måste fortsätta jobba med rekrytering av personal, för att uppehålla resultatet.

Sibylle Loo, sjukhuschef vid Västerviks sjukhus berättar att antalet vårdplatser här brukar täcka det totala behovet, men att det inte alltid täcker behovet per klinik.

– Beläggningen varierar mellan våra kliniker och det gör det möjligt att använda vårdplatser gemensamt på sjukhuset. Det händer regelbundet att man vårdas på en vårdavdelning som tillhör en annan klinik än den man är inskriven på.

Medicinkliniken har den högsta beläggningen på sjukhuset. Att någon hänvisas till ett annat sjukhus på grund av platsbrist är ovanligt.

Om det blir trångt någonstans händer det att de måste jobba med utskrivningar, det vill säga se över vilka patienter som kan skrivas ut tidigare, eller skjuta upp planerad vård, eftersom det alltid behöver finnas plats för akut sjuka patienter. Sibylle Loo berättar att samarbetet med kommunerna och hemsjukvården har bidragit till kortare vårdtider.

– Antalet vårdplatser på sjukhuset är en anpassning till verkligheten vi befinner oss i. Jag önskar att vi hade flera fastanställda medarbetare till våra vårdavdelningar för att säkra och förbättra arbetsmiljön och för att kunna anpassa det dagliga arbete mer dynamiskt efter patienternas verkliga behov. Nu gör alla ett fantastiskt arbete i vardagen för att våra befintliga resurser används på bästa sättet, men längtan efter flera kollegor är påtaglig.

undefined
Medan andra regioner kämpar med överbeläggningar har sjukhusen i Region Kalmar län fler vårdplatser än vad som beräknas behövas.

En förutsättning för att det ska finnas tillräckligt med vårdplatser är att det finns personal att bemanna alla delar.

– Vi har fantastiska medarbetare som varje dag arbetar för att alla ska få en så bra vård som möjligt. Det är viktigt att vi fortsätter jobba med medarbetarfrågorna och hur vi ska kunna säkra vår hälso- och sjukvård i framtiden, säger Angelica Katsanidou.

I sommar kommer Västerviks sjukhus att minska antalet vårdplatser med 17, från de ordinarie 104 till 87. Enligt Sibylle Loo motsvarar det neddragningarna som brukar göras under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!