Brist på tid och pengar hindrar unga ta körkort

Rekordfå ungdomar tar körkort i Sverige. Även om de flesta ungdomar som fyllt 17 säger att de tänker ta körkort någon gång är det bara ungefär var tredje som gör det när de fyllt 18.
Orsakerna är brist på pengar, tid och att det teoretiska förarprovet uppfattas som för svårt.

Bild 1:  Det krävs en hel del för att ta körkort: tid, pengar och engagemang. Just nu tar rekordfå ungdomar körkort. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Bild 1: Det krävs en hel del för att ta körkort: tid, pengar och engagemang. Just nu tar rekordfå ungdomar körkort. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

Foto:

Västervik2007-04-20 00:25
För tio år sedan tog varannan 18-åring körkort i Sverige. Nu är det bara var tredje. Även om trenden vänt lite de sista åren är det långt kvar till 90-talets nivåer.
På Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping har man studerat ett omfattande enkätmaterial för att ta reda på orsakerna. Under åren 2002 till 2004 genomfördes årligen en enkätundersökning med 2000 17-åringar. Totalt handlar det alltså om
6 000 svar.
- Det skiljde nästan ingenting i attityderna mellan åren vilket gjort att vi kunnat studera hela materialet som ett enda. Det har gett oss en grund att stå på, en väldigt tydlig bild av hur ungdomarna ser på körkort som vi kan jämföra med i framtiden för att se om något förändras, säger Sixten Nolén som gjort studien tillsammans med Inger Engström.
Sex av tio 17-åringar säger att de har för avsikt att ta körkort innan de fyller 19, men i verkligheten är det betydligt färre som gör det. Fem av tio ungdomar hade börjat övningsköra eller plugga trafikteori redan när de svarade på enkäten.

Det är framför allt tre saker som är avgörande för dem som tänker ta körkort när de är 18. Viktigast är rörelsefriheten. Ju mer man uppskattar rörelsefriheten, desto större benägenhet att ta körkort.
- De ungdomar som ser bilen som en symbol för att bli vuxen var också mycket motiverade. Slutligen fann vi dessutom att det hade stor betydelse om de hade tillgång till en bil och handledare att köra privat med. De ungdomar som hade det var mycket mer benägna att satsa på körkort än de som inte hade det.
Dessutom hade det betydelse om det fanns familj och vänner som tyckte körkort var viktigt. Ju större socialt grupptryck desto större chans att man tar körkort med andra ord.

Men det mest intressanta med undersökningen är ändå kanske vad som avhåller 17-åringarna från körkortsdrömmarna.
- Det är egentligen orsaker som man kan förstå med sunt förnuft för det handlar främst och tid och pengar, eller kanske snarare bristen på dem, säger Sixten Nolén.
Majoriteten av dem som väljer att inte ta körkort säger alltså att kostnaden påverkar dem, det är med andra ord för dyrt. Många säger också att de tycker att det tar för mycket tid.
Men även en något överraskande orsak dök upp när materialet studerades noggrannare, nämligen att många avstår från att körkort på grund av teoriprovet.
- Ja, det hade vi nog inte väntat oss. Men av olika skäl framstår provet som svårt och många är rädda att misslyckas helt enkelt, säger Inger Engström.

Sedan undersökningarna gjordes har det införts en ny kursplan i körkortsutbildningen och det har blivit nya regler för privata handledare. I höst eller i vår införs även en ny obligatorisk riskutbildning. Tillsammans utgör tillräckligt stora förändringar för att en ny enkätundersökning ska genomföras nästa år.
- Vad man kan se i vår studie är ju att det är viktigt att man inte genomför förändringar som gör att ungdomarna tycker att körkortet bli dyrare eller mer tidskrävande att ta. Gör man det riskerar vi att ännu färre kommer att ta körkort tidigt, säger Sixten Nolén.
Ny portal samlar information om körkort
Nu har det blivit lite lättare att ta reda på fakta om körkortsutbildningen. Det är Vägverket och de 21 länsstyrelserna som tillsammans startat Körkortsportalen på internet, adressen är www.korkortsportalen.se.
Här finns information om alla slags körkort, från personbil till yrkestrafik, och man kan boka tider och beställa blanketter.
Informationen gäller inte bara den som ska ta körkort utan också handledare. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om