Brist på specialister hotar mammografin

Bröstcancerkampanjen Rosa Bandet, som samlar in pengar till forskning om bröstcancer, har precis dragit igång. Samtidigt kommer larmrapporter om brist på läkare och sjuksköterskor med specialkompetens inom mammografi. Något som riskerar att öka antalet allvarliga bröstcancerfall och på sikt kanske även dödligheten i bröstcancer.

Västervik2007-10-04 18:07
Såväl Cancerfonden som en grupp bröströntgenexperter i landet har de senaste dagarna framfört kritik mot bristen på mammografiutbildad sjukvårdspersonal. Bristen gör på en del håll att kvinnor inte hinner kallas med rimliga intervaller. Det kan i sin tur göra att en del riskerar att utveckla bröstcancer för sent för att hinna räddas.
Ett annat problem i sammanhanget är de stora pensionsavgångarna som väntas inom vården. Om bara några år kommer antalet kvinnor som är i intervallet att bli kallade till mammografi att ha ökat markant. Då har många av dagens bröstradiologer och mammografisjuksköterskor pensionerats samtidigt som det inte finns tillräckligt många nyutbildade specialister.

I Västervik är det än så länge inga problem att hinna ta hand om de patienter som behöver genomgå mammografi.
? Vi ligger bra till både tids- och kompetensmässigt. Vi har tillräckligt många specialister och korta väntetider. Men på sikt kan det bli problem, och då finns risken att det blir glesare intervaller för dem som kallas till så kallad screening, säger Anders Wennerberg, verksamhetschef vid radiologiska kliniken på Västerviks sjukhus.
Problemet är framför allt återväxten av läkare med mammografi som specialitet. Flera av läkarna närmar sig pensionsåldern och det finns inte tillräckligt många utbildningstjänster på kliniken.
Bristen på utbildningstjänster gör att det på sikt blir svårt att rekrytera färdiga specialister. Anders Wennerberg tror att lösningen är att helt enkelt ha för hög personaltäthet under en period, för att säkra att kompetensen bibehålls på sikt.
? Man måste ha ett perspektiv på 10-15 år, tror han.

I Västervik utförs flera typer av mammografi. Dels den så kallade screeningen som alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till med regelbundna intervaller.
För de patienter som redan fått en tumör konstaterad, eller som kommer på remiss, utförs så kallad klinisk mammografi. Den görs i Västervik och där använder man sig i dag av så kallad trippeldiagnostik där yttre undersökning, så kallad palpation är en del. Den andra är bilddiagnostik, som man får via mammografi- eller ultraljudsbilder. I framtiden diskuteras även att börja använda magnetkamera för den typen av undersökningar. Den tredje delen är så kallad biopsi, där vävnadsprov tas från den misstänkta tumören.

Läs mer i morgondagens tidning


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om