Brist på personal hotar mammografin

Bröstcancerkampanjen Rosa Bandet, som samlar in pengar till forskning om bröstcancer, har precis dragit igång.
Samtidigt kommer larmrapporter om brist på läkare och sjuksköterskor med specialkompetens inom mammografi. Något som riskerar att öka antalet allvarliga bröstcancerfall och på sikt kanske även dödligheten i bröstcancer.

Västervik2007-10-05 00:25
Varje år drabbas cirka 7 000 personer av bröstcancer. Överlevnaden har ökat markant sedan mammografi blev rutin på svenska sjukhus. Med den metoden kan bröstcancertumörer upptäckas i ett tidigt skede, och möjligheten att behandla effektivt blir då större. På 1960-talet överlevde bara fem av tio bröstcancerdrabbade, i dag är siffran åtta av tio. Vad som sedan beror på mammografin och vad som har att göra med nya och bättre behandlingsmetoder, kan däremot diskuteras.
Såväl Cancerfonden som en grupp bröströntgenexperter i landet har de senaste dagarna framfört kritik mot bristen på mammografiutbildad sjukvårdspersonal. Bristen gör på en del håll att kvinnor inte hinner kallas med rimliga intervaller. Det kan i sin tur göra att en del riskerar att utveckla bröstcancer för sent för att hinna räddas.

I dag rekommenderar Socialstyrelsen att landstingen börjar kalla kvinnor till regelbundna mammografiundersökningar, så kallad screening, från 40 års ålder. Men i många län sker den första kallelsen först vid 50 år.
Ett annat problem i sammanhanget är de stora pensionsavgångarna som väntas inom vården. Om bara några år kommer antalet kvinnor som är i intervallet att bli kallade till mammografi att ha ökat markant. Då har många av dagens bröstradiologer och mammografisjuksköterskor pensionerats samtidigt som det inte finns tillräckligt många nyutbildade specialister.

Cancerfonden och den grupp av läkare som häromdagen debatterade frågan på DN Debatt, kräver därför bland annat att verksamhetscheferna på landets sjukhus från och med nästa år ser till att en obligatorisk mammografiundervisning införs för dem som utbildar sig till röntgenläkare.
Även politiskt har frågan väckts på sistone. Moderatkvinnorna på riksnivå gick häromdagen ut och upprördes över att det är vilket landsting man bor i som avgör när man blir kallad på mammografi. De kräver att sjukvårdshuvudmännen i Sveriges landsting och regioner, samt organisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, genast ska verka för att Socialstyrelsens riktlinjer ska följas i hela Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om