Brist på gode män som vill ta de svåra uppdragen

Anledningarna till att få en god man kan variera mycket, det kan handla om allt från en funktionsnedsättning till psykisk ohälsa eller missbruksproblematik.

Niklas Östberg, överförmyndare i Västerviks kommun, berättar att det kan vara svårt att hitta personer som vill och kan ta sig an de svårare uppdragen som god man och förvaltare.

Niklas Östberg, överförmyndare i Västerviks kommun, berättar att det kan vara svårt att hitta personer som vill och kan ta sig an de svårare uppdragen som god man och förvaltare.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2022-09-01 17:00

Det finns alltid ett behov av fler gode män och förvaltare, det säger Niklas Östberg, överförmyndare i Västerviks kommun.

Och även om det inte är någon akut brist, de som vill ha och behöver en ställföreträdare får det, berättar Östberg, så kan det vara svårt att hitta ställföreträdare som vill ta sig an framför allt de svårare fallen.

– Det kan handla om personer med till exempel missbruksproblematik eller psykiska problem, säger han.

Systemet med gode män fyller en viktig funktion i samhället. Genom en god man eller förvaltare kan den som själv har svårt att ta hand om sin ekonomi eller hantera kontakter med myndigheter få hjälp.

Det handlar alltså om personer som behöver hjälp med att:

• Bevaka sin rätt

• Förvalta sin egendom

• Sörja för sin person

Den som har en god man eller förvaltare kallas för huvudman. Skillnaden mellan de två är att en god man är frivilligt och något som huvudmannen själv kan ansöka om. 

En förvaltare kan tillsättas om godmanskap inte är tillräckligt och är en tvångsåtgärd. Att bli tilldelad en förvaltare behöver alltså inte vara frivilligt, till skillnad från en god man. Det är tingsrätten som beslutar om anordnande av godmanskap och förvaltarskap.

– Gode män och förvaltare gör en stor samhällsnytta och avlastar många delar av samhället, säger Niklas Östberg.

Den som tar ett uppdrag som ställföreträdare får ett visst arvode, men det är samtidigt på många sätt ett ideellt uppdrag.

– Man får inte betalt för all den tid man lägger så det är inget man har som yrke.

I Västervik finns det också en ställföreträdarenhet, där det finns en anställda som tar de absolut svåraste uppdragen.

– De senaste åren har vi sett att det är allt fler kommuner som tittar på den lösningen, säger Östberg.

Den som vill bli god man ska, enligt lagtexten, vara: "erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig, ha kunskaper om ekonomi och det svenska samhället".

Niklas Östberg berättar att det vanligaste är att man är god man åt en person, då oftast en anhörig, som av någon anledning behöver den hjälpen. Men vem som helst som är intresserad, och uppfyller kraven ovan, kan anmäla sig på kommunens hemsida.

– Många som är gode män börjar när de gått i pension, men känner att de har mer att ge. Men det finns förstås de som är gode män och fortfarande förvärvsarbetar också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!