Bredband i hela kommunen nästa år

Senast den 15 juli ska alla kommuninvånare ha tillgång till trådlöst bredband, lovar Regionförbundet.

Västervik2004-12-14 00:25
Till sommaren, troligen redan i vår, kommer bredbandsutbyggnaden i Västerviks kommun att vara klar, med hundra procents täckning. En upphandling av trådlöst bredband för hela länet har nu skett genom Regionförbundet, som tecknat avtal med företaget Atenit i Kista, som står för utbyggnaden.
Kalmar län blir därmed den allra första regionen i landet med total bredbandstäckning för alla invånare. Centerpartisten Anders Åkesson är en nöjd ordförande i Regionförbundet:
? Nu hamnar vi på kartan som föregångare. Det känns jättebra. Det är också unikt i världen att en hel region får fullständig täckning så vi är verkligen först.
Alla kommuner ska vara utbyggda till den 15 juli nästa år. Utbyggnaden sker kommunvis.
? De kommuner som har sämst bredbandstäckning i dag byggs ut först, berättar Helena Ervenius på Regionförbundet. Därför blir Oskarshamn en av de första kommunerna och Mörbylånga troligen den sista.
I Västervik är bredbandstäckningen i dag omkring 85 procent, vilket är ett genomsnitt för länet.

Anders Åkesson menar att bredbandsutbyggnaden är en mycket viktig tillväxtfaktor för kommunerna i länet, inte minst för turismen men också för företagande och inflyttning.
? I länet har vi massor med sommarboende som redan nu väljer att stanna lite längre tack vare kommunikationsmöjligheter, eller till och med att flytta hit. Det ser man redan i dag på södra Öland där bredbandsutbyggnaden är uppe i hundra procent. Med total täckning kan inflyttningen öka.
Bor du i Västervik eller någon annan tätort och har en sommarstuga någonstans inom länets gränser så räcker det med ett bredbandsabonnemang, för det kan du ta med dig till stugan. Eller använda i husvagnen.
På länstrafikens bussar kan det bli bredband i framtiden och man tänker sig också ökad användning av till exempel företagare som är ute på olika uppdrag och behöver vara uppkopplade. Turister som kommer hit ska kunna köpa sig en tillfällig uppkoppling. En annan idé är fria surfzoner i länet där man kan koppla upp sig gratis.

Atenit har i dag tre bredbandsoperatörer knutna till sig: Telenor, Bredbandsbolaget och Tele2. Tre operatörer krävdes av Regionförbundet för att sluta avtal.
Avgifterna för abonnenterna ska vara på samma nivå som ADSL-priserna. Det nya radiobredbandet innebär en kapacitet på en megabit per sekund, vilket är dubbelt så mycket som vanligt ADSL. Det går också att bygga ut till högre kapacitet när behovet uppstår.
Bredbandsutbyggnaden i länet beräknas kosta 190 miljoner kronor och finansieras helt genom statsbidrag för glesbygdsområdet. I tätorterna investerar företaget själv eftersom man där räknar med en större kommersiell marknad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om