Bråttom förbättra vattnet i Vivassen

Vattenkvaliteten i havsviken Vivassen i Loftahammar är mycket dålig. Enligt direktiv från EU ska alla vatten vara av så kallad God status år 2015 vilket betyder att åtgärderna för att förbättra Vivassen brådskar.

Gun Lindberg, ekolog vid Västerviks kommun. arkivbild. Ellen Kindstrand

Gun Lindberg, ekolog vid Västerviks kommun. arkivbild. Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-10-29 00:08
På tisdagskvällen anordnade kommunen ett informationsmöte om Vivassens vattenmiljö på Bygdegården i Loftahammar. Ett 30-tal Loftahammarsbor slöt upp för att uppdatera sig om situationen och om vilka åtgärder som måste vidtas för att förbättra vattenkvaliteten i Vivassen.Enligt EU:s mätparametrar klassas Vivassens vattenkvalitet som otillfredsställande medan övriga vatten och vikar i kommunen är okej.- Det betyder att vi är tvungna att göra något åt detta, och helst ska vi alltså ha fått bukt med problemen innan år 2015, förklarade kommunekolog Gun Lindberg. Orsak till problemet är förstås utsläppen från jordbruket, den intilliggande golfbanan, båtar och dåliga enskilda avlopp. Men det som gör att just Vivassen håller så dålig vattenkvalitet i jämförelse med andra vikar är att tillflödet är så litet och att vattnet som rinner till innehåller mycket näring, förklarade miljöinspektör Nils Rydström.Vad kan man då göra?
Mia Olsson som är våtmarksekolog på kommunen förklarade att en viktig åtgärd är att anlägga fler våtmarker i landskapet.- De bromsar vattnets hastighet till havet och näringsämnen hinner tas upp av växterna innan vattnet når ut i viken.Andra tänkbara åtgärder är att anlägga musselodlingar eftersom det visat sig att de effektivt binder näringsämnena fosfor och kväve.Vidare krävs en del åtgärder inom jordbruket. Exempelvis ställs numera krav på att spridning av gödsel endast får ske vissa tider på året. Det krävs också krafttag för att komma tillrätta med alla dåliga enskilda avlopp i kommunen, bland annat i Loftahammarsområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om