Så eldar du rätt och säkert i vinter

Intresset för att installera eldstäder hemma har ökat markant i takt med stigande elpriser. Men tänk på att elda rätt för att undvika bränder. I dag bjuder vi på eldningsskola med expertisen – räddningstjänsten. Håll till godo!

Eldningsskola. Albin Bytyqi, Oscar Dahl och Jörgen Kurvinen listar viktiga saker att tänka på när man eldar hemma i vinter. Max tre kilo ved i timmen gäller, till exempel.

Eldningsskola. Albin Bytyqi, Oscar Dahl och Jörgen Kurvinen listar viktiga saker att tänka på när man eldar hemma i vinter. Max tre kilo ved i timmen gäller, till exempel.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-12-29 21:00

Den här artikeln publicerades första gången i december 2022.

Bitande kallt och elpriser som slår rekord. Många gör vad de kan för att få kontroll över elkostnaderna utan att behöva frysa allt för mycket.

Tidigare i höstas berättade vi om att skorstensfejarmästarna hade bråda dagar. Allt fler kommuninvånare väljer nämligen att installera kamin hemma eller ta gamla oanvända eldstäder i bruk på nytt. En ökning som varit påtaglig under hösten och som torde ha en direkt koppling till de skyhöga elpriserna som nu blivit ett faktum.

Men. Det gäller att elda rätt och säkert. Från räddningstjänstens sida finns en viss oro att antalet villabränder också kan öka i vinter, om människor – i tider av elspartänk – eldar för hårt i kaminer som inte är avsedda att värma upp villor och hus med.

Av den anledningen har vi bett brandmännen Jörgen Kurvinen, Oscar Dahl och Albin Bytyqi, från räddningstjänsten i Västervik, att dela med sig av goda råd för trygg och säker eldning i vinter:

– Nummer ett, eller den korta versionen, är att alltid elda med torr ved och just att inte elda för hårt i kaminen, inte mer än tre kilo ved per timme. Därefter bör kaminen få svalna och vila ett par timmar, eller lika länge som man eldat i den. Men läs på och lär dig vad som gäller för just den eldstad du själv har, sammanfattar de.

– Och lägg askan i en plåthink med tätt lock. Det kan finnas glödrester kvar i askan i flera dygn, tillägger Albin Bytyqi.

undefined
Många kommer gissningsvis att elda lite mer än vanligt den här vintern, när elpriserna slår rekord.

Här är trions och räddningstjänstens kompletta lista på viktiga saker att tänka på när du eldar hemma:

  • Elda alltid med torr ved som lagrats torrt och luftigt i minst ett år. Fuktig ved och dålig förbränning ger mycket sot och tjära i skorstenen, vilket kan leda till soteld,
  • Många eldstäder rymmer mer ved än vad skorstenen tål. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir för varmt i rökkanalen och på omgivande brännbart material. Då kan strålningsvärmen antända väggarna eller taket ovanför eldstaden.
  • Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen.
  • Lägg askan i en plåthink med tätt lock. Det kan finnas glödrester kvar i askan i flera dygn. Hinken ska sedan stå i några dagar innan du tömmer den. Kom ihåg att ställa den på ett underlag som inte kan börja brinna.
  • Sota regelbundet, minst en gång per år.
undefined
Veden ska vara torr. Den ska ha förvarats torrt och luftigt i minst ett år innan du kan elda med den, säger Jörgen Kurvinen.
undefined
Varma fötter. Om strömmen går är det förstås skönt att kunna elda för att slippa frysa.
undefined
Från räddningstjänstens sida ser man en ökad risk för villabränder när fler eldar hemma. I synnerhet om man eldar i avsikt att värma upp huset. "Kaminer är som regel avsedda för myseldning i första hand".
undefined
Att kunna elda i kaminen är en mysfaktor men ger också värme.
undefined
Här har vi tre kilo ved. Det är vad man max får elda med i timmen.
undefined
Eldningsskola. Albin, Oscar och Jörgen, Räddningstjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!