Brandflyg läggs ned
Länsstyrelser försöker få regeringen att skjuta till pengar.
Flygspaningar är ett effektivt sätt att upptäcka skogsbränder. Frågan är vem som ska betala flygningarna. Räddningsverket vill inte stå för notan längre. Arkivbild: MATTIAS AHLM
Foto:
Räddningsverket anser sig inte längre ha råd med denna verksamhet. Kommuner och skogsägare vill heller inte ta över.
- Nu läggs verksamheten därför ned, säger Räddningsverket.
Under torra perioder spanar landets flygklubbar regelbundet efter bränder. Beroende på hur torrt det är i markerna flygs en eller flera fasta slingor per dag.
En rökpelare syns på långt avstånd och tack vare larmen från skogsbrandflyget kan släckningsarbetet ofta snabbt sättas in. Vilket spar stora resurser.
Bara i Kalmar län upptäcktes under den senaste, torra, sommaren 38 skogsbränder av brandflyget.
Det är flygklubbarnas medlemmar som, genom Frivilliga Flygkåren (FFK), gratis utför alla spaningsflygningarna.
Flygklubbarna får endast flygplanshyran betald, piloterna får gratis flygtid och en chans att göra en ideell insats för samhället.
I Kalmar län turas flygklubbarna i Kalmar, Oskarshamn, Hultsfred och Västervik om att sköta brandflygningarna.
Räddningsverkets årliga kostnader för flygspaningen varierar, beroende på hur torr sommaren är, mellan tre och sex miljoner kronor.
Räddningsverket signalerade redan tidigare i år att man inte längre anser sig ha råd att betala för flyget. Nästa år får verket fler uppgifter utan att anslagen höjs och därför krävs besparingar.
- Vi har inget uppdrag att stå för brandflyget och vi får heller inga pengar från staten för det. Därför anser vi att andra nu får ta över, säger Ulf Norgren på Räddningsverket.
Räddningsverket menar bland annat att skogsägarna bör ta ett större ansvar för att förhindra bränder.
Intresset för att ta över brandflyget är dock obefintligt, visar den remiss som skickats ut till 300 berörda skogsägare, länsstyrelser, kommuner och försäkringsbolag i Sverige.
Majoriteten anser att brandflyget är ett statligt ansvar och därför bör organiseras av Räddningsverket.
Fem länsstyrelser har redan under remissförfarandet vänt sig till regeringen för att Räddningsverket ska få både ett uttalat uppdrag och pengar till att sköta brandflyget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!