Brådskande efterlysning om fler boendeplatser

Fler boendeplatser behövs för flyktingar från Ukraina. I Västerviks kommun, i hela Sverige. Därför har kommunen gått ut med en brådskande efterlysning till kommunens företagare: Vem har husrum att hyra ut?

Joakim Jansson har tillsammans med Västervik Framåt gått ut med en efterlysning till kommunens företagare, på uppdrag av regeringen. Redan tidigare har kommunen lovat Migrationsverket att tillhandahålla 230 bostäder inom det kommunala beståndet.

Joakim Jansson har tillsammans med Västervik Framåt gått ut med en efterlysning till kommunens företagare, på uppdrag av regeringen. Redan tidigare har kommunen lovat Migrationsverket att tillhandahålla 230 bostäder inom det kommunala beståndet.

Foto: Kollage

Västervik2022-03-20 19:40

– Det här är uppgifter som regeringen begärt in via landets länsstyrelser och syftet är både viktigt och brådskande, självklart gör vi vårt bästa för att ta fram så mycket uppgifter som vi kan, säger kommunens säkerhetschef Joakim Jansson i ett pressmeddelande.

Senast onsdag behöver de få svar.

Som exempel på lokaler och anläggningar som kan komma i fråga kan nämns lägenheter, vandrarhem, campingplatser, semesteranläggningar, idrottshallar och lagerlokaler, som kan iordningställas till tillfälliga boenden. Det kan också handla om mark som kan vara aktuell för inrättandet av tillfälliga boenden.

Dock alltså inte privatpersoners bostäder.

Efterlysningen görs i form av en enkät, som finns att nå via kommunens hemsida. Företagare kan också vända sig direkt till Migrationsverket.

Västerviks kommun har tidigare erbjudit sig att ordna 230 boendeplatser inom ramen för de kommunala fastigheterna. Det erbjudandet ligger kvar, berättar Joakim Jansson när vi når honom på söndagskvällen, men Migrationsverket har ännu inte hört av sig med besked om huruvida de behövs eller ej.

– Men jag kan tänka mig att de tar boenden nära sina servicecenter i första hand, som Malmö och Norrköping.

Helgens ideellt organiserade mottagande, via blågula bussarna, är inget som kommunen är inblandad i. Men Jansson poängterar likafullt att det är viktigt att de flyktingar som vill jobba, få biståndspeng eller ha sina barn i skola, behöver registrera sig hos Migrationsverket.

Förhoppningsvis slipper flyktingarna också åka och köa vid servicekontoret i Norrköping.

– Det ska komma en app som man kan använda istället. Så får man en bokad tid sen då man lämnar fingeravtryck och tar foto, säger Joakim Jansson.

Han utesluter inte heller att det kommer att göras flera upprop likt dessa, till kommunens företagare, beroende på hur stort behovet blir. 

– Det kan vara lite kort om tid för vissa, att ge besked så här senast onsdag, säger han.

Mass­flykts­direk­tivet innebär att ukrainare som har flytt kriget har rätt att snabbt få ett tidsbegränsat arbets- och uppehållstillstånd, boende och dagersättning. 

Dessutom ska Migrationsverket tillhandahålla boende under de upp till tre år som uppehållstillståndet gäller.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!